{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta

F
9.4.2007. u 13:34
0
0
Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta
0
Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković smatra da je potrebno harmonizirati uvjete u oba entiteta kako bi Bosna i Hercegovina postala jedinstven ekonomski prostor i uspostaviti međuentitetsku kooridinaciju kada su budući potezi u pitanju.
Premijer Branković i Gavrilo Grahovac, zamjenik premijera i federalni ministar kulture i sporta, razgovarali su o tome danas u Sarajevu s predsjedavajućim Ekonomsko-socijalnog vijeća, akademikom Božidarom Matićem, te Tomislavom Grizeljom, predsjednikom, i Alijom Remzom Bakšićem, direktorom Asocijacije poslodavaca BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

"Asocijacija privrednika BiH ima veliki značaj u vođenju socijalnog dijaloga i umnogome je doprinijela u donošenju bitnih propisa iz radnopravnih i poslovnih odnosa", kazao je premijer.

Razgovarano je i o stvaranju boljih preduvjeta za rad Ekonomsko-socijalnog vijeća.

S tim u vezi, u radu ovog tijela, uz sadašnje predstavnike pet federalnih ministarstava, Vlada FBiH treba odrediti i osobu koja će, kada se ukaže potreba, koordinirati aktivnosti između ESV-a i drugih ministarstava.

Grizelj i Bakšić ukazali su, među ostalim, na značaj koji bi imala izgradnja gasovoda od Slavonskog Broda do Zenice.

Prema njihovim riječima, potrebno je da bankarstvo što više pomaže u razvoju proizvodnih djelatnosti, elektroprivrede da se objedine i traže novi modeli u oblasti taksi.

Akademik Matić je govorio o problemu takozvane “intelektualne produkcije” u BiH. To je ilustrirao činjenicom da se kod nas za naučna istraživanja odvaja 0,05 posto bruto-nacionalnog dohotka, za razliku od tri posto u zemljama Europske unije. Također je upoznao premijera i zamjenika premijera s novim projektom Akademije nauka BiH “Načela energetske politike u BiH”.

Premijeru Brankoviću gosti su uručili poziv za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani poslodavaca BiH”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: