{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta

F
9.4.2007. u 13:34
0
0
Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta
0
Branković: Za jedinstven ekonomski prostor potrebno harmonizirati uvjete i propise u oba entiteta
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković smatra da je potrebno harmonizirati uvjete u oba entiteta kako bi Bosna i Hercegovina postala jedinstven ekonomski prostor i uspostaviti međuentitetsku kooridinaciju kada su budući potezi u pitanju.
Premijer Branković i Gavrilo Grahovac, zamjenik premijera i federalni ministar kulture i sporta, razgovarali su o tome danas u Sarajevu s predsjedavajućim Ekonomsko-socijalnog vijeća, akademikom Božidarom Matićem, te Tomislavom Grizeljom, predsjednikom, i Alijom Remzom Bakšićem, direktorom Asocijacije poslodavaca BiH, saopćeno je iz Vlade FBiH.

"Asocijacija privrednika BiH ima veliki značaj u vođenju socijalnog dijaloga i umnogome je doprinijela u donošenju bitnih propisa iz radnopravnih i poslovnih odnosa", kazao je premijer.

Razgovarano je i o stvaranju boljih preduvjeta za rad Ekonomsko-socijalnog vijeća.

S tim u vezi, u radu ovog tijela, uz sadašnje predstavnike pet federalnih ministarstava, Vlada FBiH treba odrediti i osobu koja će, kada se ukaže potreba, koordinirati aktivnosti između ESV-a i drugih ministarstava.

Grizelj i Bakšić ukazali su, među ostalim, na značaj koji bi imala izgradnja gasovoda od Slavonskog Broda do Zenice.

Prema njihovim riječima, potrebno je da bankarstvo što više pomaže u razvoju proizvodnih djelatnosti, elektroprivrede da se objedine i traže novi modeli u oblasti taksi.

Akademik Matić je govorio o problemu takozvane “intelektualne produkcije” u BiH. To je ilustrirao činjenicom da se kod nas za naučna istraživanja odvaja 0,05 posto bruto-nacionalnog dohotka, za razliku od tri posto u zemljama Europske unije. Također je upoznao premijera i zamjenika premijera s novim projektom Akademije nauka BiH “Načela energetske politike u BiH”.

Premijeru Brankoviću gosti su uručili poziv za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji “Dani poslodavaca BiH”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: