BiH
0

Branković - Vodušek: Uravnotežiti robnu razmjenu

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i ambasadorica Republike Slovenije u BiH Nataša Vodušek danas u tokom razgovora u Sarajevu bilateralne odnose ocijenili veoma dobrim.

Slovensko gospodarstvo veliki je investitor u BiH, a te investicije su, kako je kazao premijer Branković, šansa za upošljavanje domaće građevinske industrije, te pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Vlade FBiH, on je iznio ideju da neke od novih slovenskih investicija budu usmjerene ka Srebrenici.

Sugovornici su jedinstveni u mišljenju kako se sve više stječu uvjeti da i bh. gospodarstvo jače nastupa na tržištu Slovenije i na taj način pomogne uravnoteženju razmjene što je, kako je danas kazano, u obostranom interesu.

Federalna vlada, prema riječima premijera Brankovića, priprema mjere koje će potaknuti izvoznike i olakšati im dobivanje CE certifikata, nužnog za izvoz u zemlje Evropske unije.

Kako je kazala ambasadorica Vodušek, Slovenija podupire BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, a posebno će biti promotor bh. interesa kada sljedeće godine preuzme predsjedanje EU.

Ova zemlja, također, može ponuditi vlastita iskustva u korištenju pristupnih fondova EU, osobito kada je riječ o savladavanju, ponekad kompliciranih, administrativnih prepreka.