Sarajevo
0

Branković uručio donaciju za palestinski narod

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković uručio je danas u Sarajevu ambasadoru Palestine u BiH Amiru Sakeru Rostomu donaciju za palestinski narod.

Farmaceutska kompanija "Bosnalijek" osigurala je donaciju, vrijednu 250.000 konvertibilnih maraka, koja obuhvata lijekove, dezinfekciona sredstva, infuzione otopine, medicinsku plastiku te sanitetski i zavojni materijal.

Donacija je prikupljena nakon što se ambasador Rostom obratio premijeru Brankoviću radi pomoći u prikupljanju osnovnih medicinskih sredstava i lijekova, a ceremonija primopredaje donacije obavljena je u "Bosnalijeku" u Sarajevu.

  • Mi, građani BiH veoma dobro razumijemo prilike u kakvim žive i u kojima su se našli građani pojasa Gaze i Palestine. Želim im da što prije, u svojoj formuli, nađu mir, i da ne bude ovakvih vrsta pomoći, nego da pomoć bude usmjerena u napredak djece, novih generacija i države koja će svojim građanima garantovati sigurnost i prosperitet", kazao je premijer Branković, zahvalivši "Bosnalijeku" na brzo realiziranom prikupljanju donacije.

Branković je uručio ambasadoru Palestine u BiH Amiru Sakeru Rostomu i Odluku Vlade FBiH o odobravanju početnih finansijskih sredstava od 50.000 KM, koji će biti transferirani putem Merhameta Sarajevo, kao pomoć narodu Palestine.

  • Nadam se da ćemo u ovoj budžetskoj godini imati priliku kao Vlada FBiH da donesemo još koju odluku o finansijskoj pomoći koja će biti usmjerena putem drugih dobrotvornih i humanitarnih društava iz BiH, i nadam se da će se s Ambasadom države Palestine naći najkvalitetniji program utroška ovih sredstava i da on bude od prave pomoći narodu, kazao je premijer Branković.

Ambasador Palestine u BiH Amir Saker Rostom zahvalio je premijeru Brakoviću i direktoru Bosnalijeka Edinu Arslanagiću na donaciji te svima koji su dali podršku narodu Palestine u pojasu Gaze.

  • Mi Palestinci smo vidjeli na djelu spremnost državnih institucija i nevladinih organizacija i građana u BiH da pomognu našem narodu i svi su bili na nogama od onog trenutka kada je počela agresija nad našim narodom u pojasu Gaze. U srcu našeg naroda ime Bosna i Hercegovina ispisano je zlatnim slovima, kazao je ambasador Rostom.

  • Mi donaciju dajemo od srca, i najbitnije je da dođe u prave ruke, kazao je direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić.