{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković se ne može teretiti za sukob interesa

F
26.2.2009. u 11:43
0
22
Branković se ne može teretiti za sukob interesa
0
Branković se ne može teretiti za sukob interesa
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine jednoglasno je odlučila danas u Sarajevu da aktuelni premijer Federacije BiH Nedžad Branković, koji je prije tog mandata obavljao dužnost ministra prometa i komunikacija u Federalnoj vladi, nije bio u sukobu interesa u vrijeme dok je bio dioničar u Društvu za upravljanje fondovima ABDS.
Shodno tome, obustavlja se postupak Transparency Internationala, odlučio je danas CIK.

Organizacija Transparency International je podnijela zahtjev za utvrđivanje postojanja sukoba interesa u slučaju Branković jer je on bio dioničar u Društvu za upravljanje fondovima ABDS.

Međutim, Sektor za pravne poslove CIK-a je zaključio, a članovi CIK-a na današnjoj sjednici jednoglasno podržali zaključak ove službe koji glasi da se Branković ne može teretiti za sukob interesa jer je u vrijeme dok je bio član Skupštine dioničara ABDS-a na snazi bio Zakon o sukobu interesa Bosne i Hercegovine koji nije sukobljavao njegovo članstvo u skupštini s funkcijom dužnosnika u Federalnoj vladi.

Branković je prodao svoje dionice u aprilu 2008. godine, a 6. novembra iste godine stupio je na snagu federalni Zakon o sukobu interesa, zaključio je CIK.

Prema obrazloženju novinarima člana Izborne komisije Vedrana Hadžovića, ovaj federalni zakon bi ga eventualno teretio da je imao dionice i dalje kada je on stupio na snagu, a i to pod uvjetom da je Fond poslovao s vladom u iznosu većem od 5.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: