{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković: Samo paralelan proces u oba entiteta može popraviti ukupno stanje u BiH

F
16.12.2007. u 21:11
0
0
Branković: Samo paralelan proces u oba entiteta može popraviti ukupno stanje u BiH
0
Branković: Samo paralelan proces u oba entiteta može  popraviti ukupno stanje u BiH
Samo paralelan razvojni proces u oba bh. entiteta može popraviti ukupno stanje u Bosni i Hercegovini, kazao je u nedjelju federalni premijer Nedžad Branković u uvodnom dijelu sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu.
Govoreći o reformi i razvoju Federacije BiH, Branković je najavio nekoliko najznačajnijih reformi u 2008. godini, koje bi trebalo da doprinesu razvoju FBiH.

Prema njegovim riječima, razvoj Federacije usko je vezan za trenutno uređenje države, a postojeće, smatra on, samo otežava reforme.

U ovogodišnjem budžetu je za razvoj Federacije BiH planirano 120 miliona KM, što je, prema računici do koje je došla Vlada, samo kap u moru.

"Dobili smo ukupan zbir potreba u visini od 12 milijardi i 800 miliona konvertibilnih maraka", kazao je federalni premijer.

Na spisku onoga što je u FBiH potrebno ili iznova praviti ili od postojećega dovesti na pristojan nivo nalaze se magistralni putevi, lokalne i regionalne ceste, a među prioritetima su i reforma obrazovanja i ulaganje u projekte kojima je cilj zaštita prirodnog okoliša.

Pored toga, na lokalnom nivou zastarjeli vodovodni i kanalizacijski sistemi zahtijevaju dodatna ulaganja. Pod tom lokalnom infrastrukturom se, naglasio je premijer, podrazumijeva i stanje zdravstvenih ustanova te kvalitet njihovih usluga.

On je kazao da je "samo za obezbjeđenje obaveza da bi jednaku plaću imao hirurg u Sarajevu i hirurg u npr. Bosanskom Petrovcu" neophodno osigurati 120 miliona KM novih sredstava.

Federalni premijer je na današnjoj sesiji najavio i da je reforma direktnih poreza i porezne uprave prvi zadatak federalne vlade u 2008. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: