{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković s predstavnicima invalida o ostvarivanju njihovih zakonskih prava

F
13.4.2007. u 14:00
0
0
Branković s predstavnicima invalida o ostvarivanju njihovih zakonskih prava
0
Branković s predstavnicima invalida o ostvarivanju njihovih zakonskih prava
Vlada FBiH je opredjeljenja da se na partnerskim odnosima sa Savezom invalida i Koordinacionim odborom Saveza civilnih invalida FBiH pronađu najbolja rješenja u ostvarivanju zakonskih prava tih kategorija, naglasio je danas na pres- konferenciji premijer FBiH Nedžad Branković.
"Samo se zajednički može doći do efikasnijeg rada u ovoj oblasti, kako bi korisnici materijalne pomoći prema Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom mogli ovo pravo ostvariti jednako na cijelom području FBiH", naglasio je premijer Branković.

“Zajedničkim radom na zajedničkim sastancima utvrdili smo defekte sistema koji su prepreka da što prije u punom kapacitetu oni koji raspolažu pravom koji je definirao zakon dođu do tog prava. Ti defekti sistema počinju prije svega od jedne referentne baze podataka koja treba da se kompletira i kapaciteta institucija koje treba da provedu sve procedure koje je zakon predvidio”, kazao je premijer Branković zahvalivši Savezu i predstavnicima civilnih invalida na razumijevanju.

“Dogovorili smo da ćemo intenzivnim kontaktima i traženjem boljih rješenja doći do konačnog cilja da tačno znamo o kom se broju ljudi radi i kolika će konačna obaveza koja je zakonom definirana biti u kontinuitetu programiranja obaveza Vlade”, kazao je Branković.

Predsjednik Saveza invalida Federacije BiH Zijad Arapčić je izrazio nadu da će Savez u razgovorima s novom Vladom dobiti odgovor na pitanje šta će biti s dugom iz 2005. godine od 16 miliona KM za implementaciju zakona o neratnim invalidima, kao i da će rebalansom ovogodišnjeg federalnog budžeta, za implementaciju navednog zakona biti povećan planirani iznos od 50 miliona KM.

“U 2005. u budžetu je bilo predviđeno 0 KM za implementaciju ovoga zakona, a danas je u budžetu 50 miliona KM za ovu namjenu. Znamo da to nisu dovoljni iznosi, međutim, tokom sastanka s resornim ministrom predočit ćemo probleme”, kazao je Arapčić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević je naglasio kako ima nekoliko tehničkih blokada koje trebaju biti otklonjene da bi se krenulo žešćim putem rješavanja ovih problema, a to su prije svega nedefiniran spisak broja, neujednačenost baze podataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: