BiH
0

Branković: Riješeno pitanje januarskih i februarskih naknada nezaposlenim borcima

FENA
Nakon što je u svim kantonima u Federaciji, osim u Posavskom, završena ili je u toku isplata januarskih mjesečnih naknada za nezaposlene demobilizirane borce, od danas treba da počne isplata i za februar 2008. godine. U Sarajevskom i Bosanskopodrinjskom kantonu već je počela.

Novac za martovsku i daljnju redovnu isplatu treba osigurati na osnovu izmjena i dopuna federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Ministri finansija u federalnoj i kantonalnim vladama za sljedeći ponedjeljak treba da predlože izmjene tako da bude osigurano oko 130 miliona KM, koliko je godišnje potrebno za ove boračke naknade. Da bi bio osiguran sav novac, nije isključen ni rebalans ovogodišnjeg federalnog budžeta.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu najavio federalni premijer Nedžad Branković nakon devetog sastanka s predstavnicima kantonalnih vlada i službi za zapošljavanje, Federalnog zavoda za zapošljavanje i udruženja demobiliziranih boraca.

Danas je, naime, rok dat nedavno iz Federalnog parlamenta, do kojeg su federalna i kantonalne vlade u sadjejstvu sa zavodima za zapošljavanje zadužene da predstave integralni projekt za rješavanje problema isplate, u tom momentu nedostajućih i januarskih i februarskih naknada nezaposlenim borcima.

Pošto je u međuvremenu januarska isplata riješena, osim u Posavskom kantonu, gdje također neće biti problema jer novca ima, danas su dogovoreni izvori i obaveze u pogledu februarskih primanja.

Pošto za isplatu ovih prinadležnosti mjesečno treba ukupno 12.910.000 KM, integralnim programom je dogovoreno da 5.733.000 KM osiguraju kantonalni nivoi, 2.936.000 KM Federalni zavod za zapošljavanje, a Federalna vlada će u srijedu posebnom odlukom predložiti izdvajanje između 4.200.000 KM i 4.300.000 KM.

Ove mjesečne naknade (150 KM) pripadaju demobiliziranim borcima u Federaciji za vrijeme dok su nezaposleni na osnovu federalnog zakona o pravima te boračke populacije i članova njihovih porodica.

Međutim, nedavno su se pojavili problemi jer svi kantoni nisu, kao sufinansijeri, imali dovoljno novca za januarske i februarske, a ni za kasnije naknade.

Zbog izostanka januarskih i februarskih primanja, predsjednik Saveza demobiliziranih boraca u FBiH Mehmed Šišić i predsjednik Udruge demobiliziranih i umirovljenih branitelja HVO-a Ivan Jurčević najavljivali su masovne boračke proteste u Sarajevu.

Problem je razmatran i u Federalnom parlamentu, gdje je krajem februara 10. mart označen kao rok do kojeg federalne i kantonalne instance integralnim programom treba da riješe pitanje nedostaka novca za januar i februar.

U Parlamentu je također rečeno da u pogledu trajnog rješavanja problematike treba predložiti izmjene i dopune federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Danas su Mehmed Šišić i Ivan Jurčević, nakon razgovora s premijerom Brankovićem izrazili zadovoljstvo što su borci ipak shvaćeni od vlasti i posebno u tom kontekstu istakli premijerovu ulogu.

I premijer i oni su kazali da treba ustanoviti tačan broj onih kojima ove naknade zaista pripadaju jer, prema riječima Mehmeda Šišića, možda i 20 do 25 posto sadašnjih primalaca ostvaruje to pravo nezakonski.