{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković razgovarao s predstavnicima Vijeća Roma

F
28.1.2009. u 12:50
0
0
Branković razgovarao s predstavnicima Vijeća Roma
0
Branković razgovarao s predstavnicima Vijeća Roma
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević sastali su se danas s delegacijom Vijeća Roma FBiH.
Razgovarano je o implementaciji akcionih planova koje je u junu prošle godine usvojilo Vijeće ministara BiH nakon potpisivanja međunarodnog dokumenta "Dekada za Rome 2005.-2015.“

Član Vijeća Roma Dervo Sejdić upoznao je premijera Brankovića i ministra Jelečevića o aktivnostima ovog vijeća u realizaciji akcionih planova u vezi sa zapošljavanjem, obrazovanjem, stambenim zbrinjavanjem, zdravstvenom zaštitom i imovinskim pravima Roma.

Premijer Branković kazao je da je Vlada FBiH spremna pomoći romskoj populaciji na poboljšanju uvjeta života te dodao da će se u okviru ovogodišnjeg budžeta iznaći sredstva u tu svrhu.

U tom kontekstu bit će organiziran i sastanak resornog federalnog ministarstva s kantonalnim ministarstvima kako bi se ukupan problem romske populacije približio i iznašli načini za njegovo rješavanje na lokalnom nivou.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti uspostave vijeća nacionalnih manjina na federalnom nivou kao savjetodavnog tijela Parlamenta Federacije BiH.

Romska populacija najbrojnija je nacionalna manjina u BiH. Od gotovo 100 hiljada Roma u BiH dvije trećine ih živi na prostoru Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: