BiH
0

Branković razgovarao s predstavnicima demobiliziranih boraca

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković razgovarao je danas s delegacijama Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH i Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a, koje su predvodili Mehmed Šišić i Ivan Jurčević.

Razgovarano je primjeni Zakona o pravima demobilizirnih boraca i članova njihovih porodica, a povodom zahtjeva ovih udruženja da se nastavi kontinuirana isplata materijalne mjesečne naknade demobiliziranim borcima za vrijeme nezaposlenosti.

Premijer Branković je izrazio razumijevanje za položaj demobiliziranih boraca i za potrebu da se iznađu način i novac za isplatu ove naknade za preostale mjesece u ovoj godini.

Dogovoreno je da se radi traženja ovakvog rješenja već početkom iduće sedmice održi zajednički sastanak predstavnika Vlade Federacije i udruženja demobilizirnih boraca s predsjednicima kantonalnih skupština i kantonalnim premijerima.

I tokom današnjeg susreta federalni premijer je naglasio da će projekt «Jedan zakon-jedan fond», koji bi objedinio ono što se trenutno nalazi u tri zakona, olakšati rješavanje pitanja boračke populacije.

"Za uspjeh ovog projekta potreban je i jedinstveni reprezentant svih udruženja u Federaciji BiH proisteklih iz rata pa je na boračkim udruženjima zadatak da formiraju koordinaciono tijelo koje bi bilo partner u kontaktima s predstavnicima vlasti", istaknuo je premijer Branković tokom sastanka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.