Sarajevo
0

Branković razgovarao s borcima

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković razgovarao je danas s grupom demobiliziranih boraca koji treći dan mirno protestuju na platou ispred sjedišta Federalne vlade i zahtijevaju isplatu naknada za nezaposlene borce.

Premijer je kazao da razumije njihove zahtjeve i pojasnio da Vlada Federacije BiH, u ovom trenutku, nema zakonskih i finansijskih mogućnosti za njihovo ispunjenje.

  • Federalna vlada je u prošloj godini izdvojila 67 miliona konvertibilnih maraka za naknade nezaposlenim borcima, dok su kantonalni zavodi izdvojili 17 miliona KM.

Ove godine je, za iste namjene, iz federalnog budžeta izdvojeno 4,6 miliona KM, dok je Federalni zavod za zapošljavanje obezbijedio 12 miliona KM - kazao je Branković. On je dodao da su, u ovom trenutku, kantonalni zavodi za zapošljavanje adrese na koje nezaposleni borci trebaju uputiti zahtjeve za isplatu naknada.

Federalna vlada će, obrazložio je, moći voditi brigu o ovoj boračkoj kategoriji tek kada zakoni koje je ponudila prođu parlamentarne procedure.

Federalni premijer je demobiliziranim borcima ponudio svaku ostalu pomoć za vrijeme protesta.