Odgovor Avdi Avdiću
0

Branković predlaže "60 minuta" uživo iz rudnika

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković smatra da njegov "silazak u neku od jama rudnika uglja u Federaciji BiH, s ekipom političkog magazina "60 minuta", kako je predloženo u pozivu od 17. marta, ne bi imao nikakvog efekta u pogledu promjene trenutne situacije u rudnicima u FBiH, odgovoreno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH novinaru "60 minuta" Avdi Avdiću.
  • Tome može doprinijeti samo ozbiljan pristup i poduzimanje sistemskih mjera, što je i opredijelilo Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da u 2008. predloži Parlamentu Federacije BiH donošenje zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji BiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu 2009.-2015. godine, kao i Akcioni plan za restrukturiranje elektroenergetskog sektora, čija će realizacija promijeniti nabolje stanje u rudnicima, navodi se u saopćenju.

Prema obavezama iz ovog zakona, Vlada FBiH je na 93. sjednici od 4. marta ove godine, iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 28 miliona KM.

  • Premijer, stoga, predlaže da, u punom trajanju Vaše emisije organizirate emisiju "uživo" iz jame bilo kojeg rudnika Federacije BiH u kojoj bi, uz prisustvo rudara i drugih relevantnih subjekata, i sam rado učestvovao, poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.