{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković povukao prijedlog odluke o izgradnji novih elektroenergetskih objekata u FBiH

F
22.7.2008. u 18:15
0
0
Branković povukao prijedlog odluke o izgradnji novih elektroenergetskih objekata u FBiH
0
Branković povukao prijedlog odluke o izgradnji novih elektroenergetskih objekata u FBiH
Na intervenciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića, s dnevnog reda 15. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je otvorena danas u Sarajevu do daljnjeg je povučena odluka Vlade o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH.
Branković je inicirao povlačenje i Vladinog dokumenta "Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH s Nacrtom programa prioritetnih ulaganja".

-Trenutno nema preduslova da ove tačke dnevnog reda budu kvalitetno obrađene, kazao je premijer.

Umjesto toga on je zatražio, a poslanici prihvatili većinom glasova, da na dnevnom redu nenajavljeno bude informacija o toku privatizacije u Industrijskom preduzeću “Krivaja“ Zavidovići.

Ipak, predložena informacija nije na prvoj poziciji u dnevnom redu, kao što je Branković insistirao, već će o privatizaciji "Krivaje" biti otvorena rasprava u sutrašnjem nastavku ovog zajedanja Doma, kao i o Nacrtu federalnog zakona o električnoj energiji.

Redovna sjednica Predstavničkog doma, 15. po redu, otvorena je u poslijepodnevnim satima i bit će nastavljena suutra u 10 sati.

Poslanici su u njenom današnjem toku odobrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Ove izmjene je bilo potrebno usvojiti zbog rada Federalne uprave policije (FUP) koja je u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i za njega obavlja operativne policijske poslove.

Za razliku od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične službe i kantonalnih ministartva unutrašnjih poslova, u skladu s važećim odredbama, FUP nema mogućnost upošljavanja policijskih službenika s određenim policijskim iskustvom.

Izmjene i dopune omogućavaju popunu upražnjenih mjesta iskusnim policijskim službenicima s višim činom.

Donošenje ovog zakona bilo je potrebno i radi izvršenja obaveza prema decertificiranim policajcima.

Stvaraju se također uvjeti za poboljšanje materijalnog statusa policajaca.

Prije nego je danas otvorena 15., okončana je 14. redovna sjednica Predstavničkog doma i u njenom toku razmotrena informacija o nacionalnoj zastupljenosti uposlenih u institucijama u FBiH koje se finansiraju iz federalnog budžeta te u preduzećima čiji je većinski vlasnik Federalna vlada.

Ovu informaciju sačinili su poslanički klubovi Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

Njihov je zaključak da politika zapošljavanja u Federaciji ne ide naruku Hrvatima jer su, istaknuto je, u javnom sektoru zastupljeni značajno manje od Bošnjaka.

Ovi poslanički klubovi predložit će u sutrašnjem nastavku zasjedanja zaključke na osnovu prezentirane informacije i ponuditi ih ostalim kolegama poslanicima na izjašnjavanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: