Nakon protesta
0

Branković postigao dogovor s borcima

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Federalni premijer Nedžad Branković i predsjednik Saveza demobiliziranih boraca FBiH Mehmed Šišić dogovorili su u Sarajevu na sastanku održanom tokom današnjih demonstracija ispred Vlade FBiH da do 1. jula budu isplaćene sve naknade demobiliziranim borcima koje im pripadaju prema Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

Kako je poslije susreta izjavio Šišić, ako do toga ne dođe, demobilizirani borci će se ponovo okupiti 2. jula i nastaviti tražiti ostvarenje svojih prava.

On je istaknuo da je također dogovoreno da se 25. juna održi vanredna sjednica oba doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se raspravljalo o Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i ponovio je da borci ne odustaju od zahtjeva za smjenu zvaničnika koje smatraju odgovornim.

Nakon toga demonstrantima se obratio predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović, nakon čega im je upućen poziv da se počnu razilaziti.

Današnjem skupu prisustvovalo je nekoliko hiljada boraca iz sedam kantona. Iako je atmosfera na protestima bila prilično užarena, nikakvih incidenata nije bilo.

Protesti su organizirani zbog neizvršavanja obaveza prema boračkoj populaciji predviđenih prema Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članovima njihovih porodica, a posebno zbog neisplaćivanja naknade od 150 KM za nezaposlene borce.

Početak skupa simbolično je zakazan u 12.05 sati, a na početku su razni govornici uzvikivali parole kao što su "Napolje!", "Lopovi!", "Sram vas bilo!", "Naknade odmah". Borci su poručivali da izađu oni koji su im oteli radna mjesta, da neće otići bez naknade i slično, a neki su za svoje probleme optuživali i rukovodstvo Saveza demobiliziranih boraca.

Saobraćaj Ali-pašinom ulicom je i dalje prekinut.