BiH
0

Branković: Očekujem da Vlada BiH ima u 2008. dosadašnji kontinuitet

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković očekuje da federalna Vlada u 2008. godini ima i dosadašnji kontinuitet rada te da posebno u oblasti reformi i razvoja započne još novih projekata a započete i realizira.

"Tu prije svega mislim na reformu u oblasti direktnih poreza, reformu boračko-invalidske zaštite, a krenut ćemo u reformu sistema penzionog osiguranja i niza drugih socijalnih stupova funkcioniranja Federacije koji je istinski nefunkcionalan zbog sadašnje ustavne strukture“, izjavio je Branković.

On je izrazio nadu da će se krenuti i s kapitalnim projektima u oblasti energetike i transporta, što će značajno popraviti sve bitne makroekonomske parametre.

Zadovoljan je urađenim u 2007. godini. Smatra da je za devet mjeseci urađeno dosta, zbog čega izražava bojazan da li kadrovi koji su na raspolaganju mogu izdržati ovaj tempo rada Vlade FBiH.

"Radi objektivnosti ocjene, 2007. godinu kroz prizmu Vlade FBiH gledamo, prije svega, kroz statističke pokazatelje prije svega porasta GDP-a u Federaciji koji još po nezavršenim procesima statistike iznosi od osam do deset posto, zatim indeks porasta industrijske proizvodnje u FBiH koji je iznad 11 posto i porast nivoa izvoza za oko 16 procenata“, kazao je federalni premijer.

Kada se pogleda nivo povećanja zaposlenosti u FBiH, to je, naglasio je, jednim dijelom generirano novim radnim mjestima, a drugim dijelom – jačanjem „naših inspekcijskih funkcija“.

"Mi smo za 80 hiljada povećali broj zaposlenih u FBiH. Čak je i broj registriranih preduzeća u FBiH veći za 4,3 posto u odnosu na prošlu godinu“, kazao je Branković, dodajući da je "ovaj statistički podatak pokazatelj na onu medijsku priču da odoše pravna lica u Republiku Srpsku“.

Federalni premijer je spomenuo da je Vlada FBiH u devet mjeseci imala 40 redovnih i četiri vanredne sjednice. Doneseni su budžet za 2007. i dva rebalansa za 2007. U redovnoj proceduri je urađen budžet za sljedeću godinu. Doneseno je više od 57 zakona i veliki broj uredbi, završena dionica autoputa u jednoj godini itd.

"Za devet mjeseci smo uradili dosta i bojim se da li kadrovi koje imamo na raspolaganju mogu izdržati ovaj tempo rada Vlade“, izjavio je Branković.