BiH
0

Branković: Naknade za demobilizirane borce se moraju obezbijediti

FENA
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda saopćio je na konferenciji za novinare da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela odluku o obustavljanju pojedinih rashoda i izdataka u budžetu Federacije BiH za 2007. godinu u trajanju od 45 dana o čemu će izvjestiti Federalni parlamant.

Razlozi za donošenje ove odluke su u potrebi realiziranja ranijeg zaključka Vlade FBiH da se u ovogodišnjem budžetu obezbijedi dodatnih 40,7 miliona KM za isplatu novčanih naknada za neuposlene demobilisane borce na osnovu Zakona o pravima demobilisanih boraca i pravima njihovih porodica, za četvrti kvartal ove godine.

  • Radi izmirivanja zakonske obaveze prema ovoj populaciji, donijeli smo odluku, jer drugog rješenja nije bilo, da to alociramo u rebalans. Ukupni rebalans ostaje na istom nivou 1, 586 milijardi KM i nema povećanja proračuna, istakao je Bevanda dodajući da će sva ministarstva morati učiniti smanjenja na određenim pozicijama.

Federalno ministarstvo finansija će, radi uspostavljanja likvidnosti budžeta FBiH za ovu godinu, izvršiti smanjenje utvrđenog nivoa rashoda budžetskih korisnika, u prvom redu, ostvarenih rebalansom, kao i reduciranjem programa koji se neće izvršiti u fiskalnoj 2007. godini.

Na tim osnovama, Vlada je utvrdila izmjene budžeta Federacije BiH za 2007. godinu, koje će, nakon što federalni premijer i njegovi zamjenici, s federalnim ministarstvima utvrde mogućnosti smanjenja potrošnje na određenim budžetskim pozicijama, biti poslane u parlamentarnu proceduru.

Federalni premijer Nedžad Branković podsjetio je da je Parlament Federacije donio zakon o pravima demobiliziranih boraca koji je u svom dijelu definisanih prava postavio pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti i taj dio obaveze prebacio na izvršenje na kantonalne zavode za zapošljavanje.

Parlament je, prema njegovim riječima, donio zakon koji ne mogu servisirati institucije koje su zadužene za provođenje tog dijela zakona. Naime, na evidencijama za zapošljavanje je više od od 80.000 demobilisanih boraca koji imaju pravo na naknadu od 150 KM za vrijeme nezaposlenosti, što na godišnjem niovou iznosi oko 150 miliona KM. Sa druge strane konsolidovani ukupni prihodi svih zavoda za zapošljavanje iznose nešto više od 90 miliona KM.

-Očekivalo se da će kantonalne vlade kroz rebalanse budžeta iznaći sredstva da bi se stvorila mogućnost da kantonalni zavodi izmire ovu obavezu, ali na sastanku u Zenici smo utvrdili da to ne mogu uraditi i pred nama je bila odogovornost prema 80.000 demobilisanih boraca kojima se mora obezbijediti naknada. Zato smo se opredijelili na rebalans budžeta FBiH, istakao je Branković. On je posebno naglasio da će se već početkom iduće godine otvoriti pitanje pripadnosti javnih prihoda u Federaciji, te da se veliki broj javnih obaveza ne mogu tretirati kao obaveze budžeta, već to moraju biti obaveze Federacije BiH.