BiH
0

Branković: Korištenje državnih simbola u prijelaznom razdoblju pragmatično rješenje

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković izjavio je danas novinarima tokom sjednice Federalne vlade u Sarajevu da je odluka o korištenju zvaničnih obilježja Bosne i Hercegovine u Federaciji, kao prijelazno rješenje do uspostavljanja novih federalnih simbola, veoma pragmatičan potez.

"Ne smijemo dočekati nespremni stupanje na snagu odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj su dosadašnja entitetska obilježja - grb i zastava, proglašeni neustavnim", kazao je premijer.

Odbacio je mogućnost da se korištenje državnih obilježja u ovom slučaju kosi s državnim Ustavom i kazao da dovođenje ovih pitanja u vezu može biti samo stvar nečijeg ličnog odnosa prema simbolima BiH.

"A gdje je drugo Federacija, nego u Bosni i Hercegovini", zaključio je.

Ovo njegovo obraćanje novinarima upriličeno je tokom sjednice Vlade kao njegova redovna praksa da osim redovne pres-konferencije na dan održavanja sjednice, on ili njegovi zamjenici sat vremena posvete novinarima i odgovorima na njihova pitanja.

Jedno do tih pitanja odnosilo se na današnju Vladinu tačku dnevnog reda o prijedlogu za osposobljavanje prostora i smještaja federalnih organa i tijela.

Vlada namjerava da osposobljavanjem vlastitih objekata umanji troškove zakupa za smještaj svojih ureda. Ti troškovi su, prema premijerovim riječima, velika rashodna stavka u budžetu i prošle godine su iznosili oko 2,1 milion KM, izjavio je premijer.

Tokom ovog njegovog sata s novinarima saopćeno je također da je aktuelna Federalna vlada, čiji mandat je ušao u osmu sedmicu, održala 12 sjednica - deset redovnih i dvije vanredne, utvrdila 11 prijedloga zakona, jedan nacrt zakona i 86 odluka. Vlada je također za ovo vrijeme donijela devet uredbi, 15 rješenja i 61 zaključak, saopćeno je.