BiH
0

Branković: Još nisam vidio sudsku presudu o slučaju Rasima Gačanovića

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković izjavio je u subotu da još nije vidio sudsku presudu u slučaju Rasima Gačanovića i preduzeća "Elektroprivreda" te je ne može komentirati.

"Moram priznati da još nisam vidio presudu suda u vezi s Nadzornim odborom Elektroprivrede, jer sam bio izvan Sarajeva. Nisam još uspio doći u kabinet. U ponedjeljak kada vidim tu presudu, onda mogu komentirati", kazao je Branković Feni.

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo donijelo je u petak rješenje kojim se Vladi FBiH nalaže da Rasima Gačanovića vrati na poziciju predsjedavajućeg Skupštine dioničara Elektroprivrede BiH Sarajevo, a time i predsjednika Nadzornog odbora EPBiH.

Sud je, ispitujući cijeli slučaj smjene Gačanovića s pozicije predsjedavajućeg Skupštine dioničara EPBiH, utvrdio da Vlada nije mogla smijeniti Gačanovića jer je to u suprotnosti sa Zakonom o privrednim društvima i Statutom EPBiH, podsjećajući da pozicija predsjedavajućeg Skupštine dioničara nije izborna, niti osobe na nju imenuje Vlada.

Navedeno je i da je Vlada povrijedila Zakon o zaštiti ljudskih prava te da je donošenjem Odluke o vanrednim mjerama za zaštitu državne imovine u Elektroprivredi BiH od 31. oktobra 2007. godine prekršila svoje zakonske ovlasti u smislu Zakona o Vladi FBiH i povrijedila prava i slobode Rasima Gačanovića zajamčena Ustavom.