BiH
0

Branković i Šećkanović razgovarali s predstavnicima javnih preduzeća iz oblasti prometa i komunikacija

FENA
Definiranje razvojne politike i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u Federaciji BiH bile su središnje teme današnjeg razgovora premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića s rukovodnim strukturama javnih poduzeća iz oblasti prometa i komunikacija, u kojima je država većinski vlasnik.

U radu današnjeg skupa sudjelovali su i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, te direktori i predsjednici nadzornih odbora Direkcije cesta Federacije BiH (Ljubo Pravdić i Mirzeta Čizmić), Međunarodnog aerodroma Sarajevo (Bakir Karahasanović i Adnan Hadžikapetanović), B&H Airlinesa (Nudžeim Rečica i Midhat Hajro), BH Telecoma (Hamdo Katica i Samir Čaušević), BH Pošte (Mesud Bašić i Besim Halilović), HT-a Mostar (Stipe Prlić i Žarko Pušić), HP-a Mostar (Željko Gugić i Zvonko Landeka), Željeznica FBiH (Narcis Džumhur i Pavo Boban), Cesta Mostar (Jozo Krivić i Srećko Glibić) i Sarajevoputeva (Dubravka Šekerić i Esad Osmanbegović), saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

"Namjera Federalne vlade je da u koncipiranje strateških razvojnih programa, koje će prezentirati Parlamentu FBiH, uključi i planirane aktivnosti javnih poduzeća. To se, prije svega, odnosi na kapitalne investicije i pripreme za privatizaciju. Vlada je odlučna da u tim procesima aktivno sudjeluje, ali i da bude Vlada inicijative ",kazao je premijer Branković, te istaknuo potrebu donošenja integralne strategije razvitka u sektoru prometa i komunikacija.

Ocijenivši kako je kvalitet usluga koje pružaju ova poduzeća ujedno i odraz kvaliteta države, premijer je ukazao na neophodnost izrade konsolidiranog prikaza ukupnih ulaganja u ovom sektoru, to jest novca Federalne vlade i samih javnih poduzeća. Kada se ta ulaganja posmatraju odvojeno može se steći pogrešna slika o nedovoljnom angažmanu i besperspektivnosti.

Prema riječima ministra Naila Šećkanovića, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, pri izradi planova javnih poduzeća, ne želi biti tek promatrač, kao što ne želi da sama poduzeća budu puki izvršitelji. "Razgovor o zajedničkim problemima i traženje zajedničkih rješenja pomoć je Vladi FBiH u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta", dodao je federalni ministar.

Predstavnici javnih poduzeća iz oblasti prometa i komunikacija izrazili su spremnost da uz pomoć Vlade FBiH i nadležnog federalnog ministarstva, učine sve kako bi kompanije kojima su na čelu, kao i ukupno gospodarstvo Federacije BiH što jače i brže krenuli u razvitak. Oni su upozorili i na postojeće prepreke u poslovanju. Među njima je apostrofiran Zakon o javnim nabavkama zbog kojeg, u slučaju potrebe za žurnim reagiranjem, dolazi do neželjenih negativnih posljedica. Direktori i predsjednici nadzornih odbora pozdravili su inicijativu premijera Brankovića za horizontalnom suradnjom ovih kompanija, osobito kada su u pitanju projekti u kojima se njihovi interesi prepliću.

Jučer su o istoj temi s premijerom Nedžadom Brankovićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom razgovarali čelnici javnih poduzeća iz oblasti energetike, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.