{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković i Šećkanović razgovarali s predstavnicima javnih preduzeća iz oblasti prometa i komunikacija

F
11.4.2007. u 16:01
0
0
Branković i Šećkanović razgovarali s predstavnicima javnih preduzeća iz oblasti prometa i komunikacija
0
Branković i Šećkanović razgovarali s predstavnicima javnih preduzeća iz oblasti prometa i komunikacija
Definiranje razvojne politike i stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u Federaciji BiH bile su središnje teme današnjeg razgovora premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića s rukovodnim strukturama javnih poduzeća iz oblasti prometa i komunikacija, u kojima je država većinski vlasnik.
U radu današnjeg skupa sudjelovali su i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, te direktori i predsjednici nadzornih odbora Direkcije cesta Federacije BiH (Ljubo Pravdić i Mirzeta Čizmić), Međunarodnog aerodroma Sarajevo (Bakir Karahasanović i Adnan Hadžikapetanović), B&H Airlinesa (Nudžeim Rečica i Midhat Hajro), BH Telecoma (Hamdo Katica i Samir Čaušević), BH Pošte (Mesud Bašić i Besim Halilović), HT-a Mostar (Stipe Prlić i Žarko Pušić), HP-a Mostar (Željko Gugić i Zvonko Landeka), Željeznica FBiH (Narcis Džumhur i Pavo Boban), Cesta Mostar (Jozo Krivić i Srećko Glibić) i Sarajevoputeva (Dubravka Šekerić i Esad Osmanbegović), saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

"Namjera Federalne vlade je da u koncipiranje strateških razvojnih programa, koje će prezentirati Parlamentu FBiH, uključi i planirane aktivnosti javnih poduzeća. To se, prije svega, odnosi na kapitalne investicije i pripreme za privatizaciju. Vlada je odlučna da u tim procesima aktivno sudjeluje, ali i da bude Vlada inicijative ",kazao je premijer Branković, te istaknuo potrebu donošenja integralne strategije razvitka u sektoru prometa i komunikacija.

Ocijenivši kako je kvalitet usluga koje pružaju ova poduzeća ujedno i odraz kvaliteta države, premijer je ukazao na neophodnost izrade konsolidiranog prikaza ukupnih ulaganja u ovom sektoru, to jest novca Federalne vlade i samih javnih poduzeća. Kada se ta ulaganja posmatraju odvojeno može se steći pogrešna slika o nedovoljnom angažmanu i besperspektivnosti.

Prema riječima ministra Naila Šećkanovića, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, pri izradi planova javnih poduzeća, ne želi biti tek promatrač, kao što ne želi da sama poduzeća budu puki izvršitelji. "Razgovor o zajedničkim problemima i traženje zajedničkih rješenja pomoć je Vladi FBiH u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta", dodao je federalni ministar.

Predstavnici javnih poduzeća iz oblasti prometa i komunikacija izrazili su spremnost da uz pomoć Vlade FBiH i nadležnog federalnog ministarstva, učine sve kako bi kompanije kojima su na čelu, kao i ukupno gospodarstvo Federacije BiH što jače i brže krenuli u razvitak. Oni su upozorili i na postojeće prepreke u poslovanju. Među njima je apostrofiran Zakon o javnim nabavkama zbog kojeg, u slučaju potrebe za žurnim reagiranjem, dolazi do neželjenih negativnih posljedica. Direktori i predsjednici nadzornih odbora pozdravili su inicijativu premijera Brankovića za horizontalnom suradnjom ovih kompanija, osobito kada su u pitanju projekti u kojima se njihovi interesi prepliću.

Jučer su o istoj temi s premijerom Nedžadom Brankovićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vahidom Hećom razgovarali čelnici javnih poduzeća iz oblasti energetike, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: