{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković i Omerović s turskim ministrom zdravstva

F
21.11.2008. u 12:00
0
0
Branković i Omerović s turskim ministrom zdravstva
0
Branković i Omerović s turskim ministrom zdravstva
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i federalni ministar zdravstva Safet Omerović sastali su se danas u Sarajevu s ministrom zdravstva Republike Turske Recepom Akdagom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Tokom sastanka, kojem je prisustvovala brojna turska delegacija, razgovarano je o jačanju saradnje u zdravstvenoj zaštiti.

Premijer Branković upoznao je ministra Akdaga o napretku u ovoj oblasti u Federaciji BiH, pri čemu se posebno osvrnuo na kvalitet bh.stručnjaka u nekoliko kliničkih centara u našoj zemlji.

Branković je turskom ministru predstavio i mogućnost saradnje u zdravstvenom turizmu i istakao nekoliko banjskih lječilišta koja nisu na kvalitetan način obnovljena. To se prije svega odnosi na izvor Crni guber u Srebrenici, te banje u Olovu i Ilidži.

Turski ministar, ocjenjujući to kao dobru ideju, obećao je da će o tome razgovarati sa svojim kolegom, ministrom turizma. Ministar Akdag kazao je i da je u posljednjih šest godina Turska napravila velike reforme u zdravstvu, ali je istaknuo nedostatak kvalifikovanog kadra, posebno u domenu zaštite mentalnog zdravlja, rehabilitacije i sistema za klasifikaciju pacijenata. Tu bi, rekao je ministar, iskustvo koje imaju stručnjaci u Bosni i Hercegovini, bilo dragocjeno.

Ministar je istaknuo i da bi bratimljenje zdravstvenih ustanova dviju zemalja bilo korisno za buduću saradnju.

Stoga bi, rečeno je na sastanku, u sporazumu o saradnji u zdravstvenoj zaštiti, a koji će uskoro biti potpisan, trebalo ugraditi i te elemente.

Na kraju, premijer Branković je zahvalio ministru Akdagu i turskom narodu na dosadašnjoj pomoći te izrazio spremnost za jačanje svih vidova buduće saradnje između dvije zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: