BiH
0

Branković i Motai o partnerskoj saradnji BiH i Japana

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas prvog rezidentnog veleposlanika Japana u Bosni i Hercegovini Futaoa Motaija, koji je ovu dužnost preuzeo krajem prošlog mjeseca.

Tokom susreta istaknuti su dobri prijateljski odnosi Japana i Bosne i Hercegovine, ali i konstatovano kako saradnja, iz faze davanja i primanja pomoći, treba preći u fazu partnerskih odnosa.

Veleposlanika Motaija interesovalo je, prije svega, premijerovo viđenje ekonomske i razvojne perspektive Federacije BiH.

"Federacija BiH nalazi se pred izborom: stagnacija ili razvojni projekti. Sa svoje strane, Federalna vlada ponudila je rješenja i za stabiliziranje socijalnog sektora i za razvojne programe. Sada je na Parlamentu Federacije BiH da se o tim prijedlozima izjasni," kazao je Branković.

Premijer je, također, japanskog veleposlanika upoznao i s nekim konkretnim projektima Federalne vlade, prije svega u oblastima energetike i transporta. Budući da japanska strana izražava zainteresovanost za ovakve projekte, danas je dogovoreno kako će uskoro biti organizovan sličan susret uz predstavnike federalnih ministarstava nadležnih za ove oblasti, javljaju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Veleposlanik Motai čestitao je na skorašnjem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, ponudivši našoj zemlji svaku potrebnu pomoć u ostvarivanju punopravnog članstva u ovoj asocijaciji.