BiH
0

Branković i Mirel razgovarali o ekonomskoj situaciji u FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sastao se danas u Sarajevu s direktorom za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo pri Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za proširenje Evropske unije Pierrom Mirelom.

Razgovarano je o ekonomskoj situaciji u Federaciji BiH u kontekstu globalne ekonomske krize.

Govoreći o problemima privrede Federacije, premijer Branković je kazao da kroz instrumentarij povoljnijih kreditnih sredstava, većim izvoznim garancijama i poticajima Vlada namjerava pomoći privredi i pojačati izvoz.

Dodao je da sredstva međunarodnih finansijskih institucija, prije svega MMF-a i Svjetske banke, Vlada namjerava usmjeriti za pomoć malim i srednjim preduzećima koja su izvozno orijentirana i koja planiraju otvoriti nova radna mjesta.

"Svjetska banka tokom posljednjih razgovora izrazila je spremnost za određeni vid pomoći. Također, nadam se da ćemo naći zajedničku platformu i za potpisivanje sporazuma s MMF-om", istakao je Branković.

Kada je riječ o budžetu Federacije, premijer Branković je kazao da u Federaciji BiH ima dovoljno javnih prihoda, ali ta sredstva nisu na adekvatan način raspoređena.

"Na Federaciju BiH su u proteklom periodu permanentno prenošene obaveze, ali ne i novac. To je razlog zbog čega smo imali deficit, ali problem Federacije je rješiv ukoliko se izmijeni formula raspodjele javnih prihoda", ocijenio je Branković.

Direktor Mirel kazao je da je EK kao odgovor na krizu, za zemlje regiona, izdvojio 150 miliona eura koji će putem Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke biti plasirani za finansiranje dvojakih aktivnosti - razvoj malog i srednjeg poduzetništva i ulaganje u infrastrukturu.

Pored toga, EK razmatra i mogućnost direktne pomoći budžetima ovih zemalja, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.