BiH
0

Branković i Hosseini: Proširenje ekonomske saradnje

Sarajevo-x.com
Tokom današnjeg susreta premijera FBiH dr.Nedžada Brankovića sa ambasadorom Islamske Republike Iran Ahmadom Fard Hosseinijem naglašena je potreba proširenja ekonomske saradnje

Premijer Branković prihvatio je poziv da uskoro posjeti Iran gdje će na čelu delegacije naših privrednika i eksperata voditi konkretne razgovore o pojedinim projektima.

Ambasador Hosseini posebno je naglasio interes Irana da se poboljšaju trgovinski odbnosi i uspostavi saradnja u određenim oblastima kao što su građevinarstvo i željeznički transport.

Sa iranske strane , postoji interes da se unaprijedi i regionalna ekonomska saradnja pa su dogovoreni kontakti privrednih komora Srednjebosanskog, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona sa određenim regijama u Iranu.

Premijer Branković pozdravio je ovaj vid saradnje i naglasio značaj ekonomske pomoći regionu Goražda pošto se na taj način direktno podržava održivi povratak raseljenih osoba iz istočnih dijelova naše zemlje. Naglasio je značaj ravnomjernog ekonomskog razvoja svih dijelova Federacije, na čemu će ova Vlada FBiH u svom programskom djelovanju posebno insistirati.

Premijer Branković je izrazio zadovoljstvo mogućnostima saradnje u željezničkom sektoru sa Iranom zbog iskustva i osposobljenosti naših kompanija na tom području.