{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković i Crnkić s predstavnicima boračkih organizacija Velike Kladuše

F
27.8.2007. u 18:45
0
0
Branković i Crnkić s predstavnicima boračkih organizacija Velike Kladuše
0
Branković i Crnkić s predstavnicima boračkih organizacija Velike Kladuše
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić primili su danas, u zgradi Federalne vlade u Sarajevu, predstavnike boračkih udruženja iz Unsko-sanskog kantona, odnosno Velike Kladuše.
Na sastanku, kojem su prisustvovali kantonalni ministar za boračka pitanja Ramiz Pajić i predsjednik Saveza demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehmed Šišić, premijer i federalni ministar upoznati su s brojnim problemima s kojima se u Velikoj Kladuši suočavaju bivši pripadnici Armije RBiH, a koji su, kako su kazali, izraz diskriminatorskog odnosa velikokladuškog Općinskog vijeća i općinskog načelnika prema ovoj populaciji, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Među problemima se posebno ističu rješavanje stambenih pitanja boraca Armije RBiH, neodgovaranje na njihove zahtjeve za gradnju porodičnih kuća, neizgradnja spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH, neriješeno pitanje smještaja boračkih udruženja i financiranje njihovih aktivnosti.

Bivši borci su ukazali i na činjenicu da se u općini Velika Kladuša ne provode federalni ni kantonalni propisi o dodatnim i dopunskim pravima boraca.

Premijer Branković i ministar Crnkić kazali su da će Federalna vlada učiniti sve što je u njenoj mogućnosti i što je unutar njenih zakonskih ovlaštenja kako bi bivšim pripadnicima Armije RBiH bilo omogućeno ostvarivanje prava koja im pripadaju iz oblasti boračko-invalidkse zaštite.

Danas je, također, konstatirano da, osim pitanja koja treba riješavati kroz institucije vlasti, postoje i ona za čije je rješavanje potreban dogovor na najvišem političkom nivou kako bi bivši borci prestali biti sredstvo za političke igre, a dobili mjesto u društvu i prinadležnosti koji im, kao braniteljima BiH, zasluženo pripadaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: