BiH
0

Branković i Bevanda demantiraju da je Vlada BiH u krizi

FENA
Rad Federalne vlade nije u krizi, njena jučerašnja sjednica je odgođena do narednog ponedjeljka jer "svi materijali, previđeni za razmatranje, nisu bili opskrbljeni odgovarajućim mišljenjima".

To je danas u Sarajevu izjavio premijer FBiH Nedžad Branković tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odgovarajući na novinarska pitanja da li su istiniti napisi koji su se povodom jučerašnjeg otkazivanja već zakazane Vladine sjednice pojavili danas u medijima, a govore o krizi vlasti.

Premijer Branković navodi još da se Vlada nosi s teškim pitanjima i odlukama, ali time što ih razmatra, a ne izbjegava, dokazuje da funkcionira kao tim.

Sličnu izjavu danas je novinarima u Federalnom parlamentu dao i dopremijer FBiH i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Za jučerašnji sastanak Vladinih dužnosnika, premijera i dva dopremijera s predsjednicom i potpredsjednicima Federacije, ministar Bevanda je kazao da je uslijedio kao rezultat ranijih dogovora prema kojima federalna izvršna vlast svakako treba da se sastaje jednom mjesečno.

Dopremijer FBiH i ujedno ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac tvrdi danas da Vladina sjednica jučer nije održana upravo zato što je ovaj sastanak trajao duže. Na pitanje o čemu je na tom sastanku razgovarano, Grahovac je odgovorio: "O svemu o čemu inače treba da razgovara izvršna vlast".

Medijske napise o krizi u radu Federalne vlade premijer Branković nije želio komentirati, izuzev stavom da su danas u BiH na sceni medijske slobode.

Prema današnjoj izjavi, pak, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vahida Heće, problema u Vladi ipak ima, a nastali su onog momenta kad nisu usaglašeni stavovi o kriterijima za raspodjelu budžetskog novca nižim nivoima vlasti.

Svi ovi zvaničnici potvrdili su da će naredna sjednica Federalne vlade uslijediti narednog ponedjeljka. Dopremijer Grahovac je dodao da će nakon nje, u četvrtak, biti održana još jedna sjednica.