BiH
0

Branković i ambasador Zadeh razgovarali o ekonomskoj saradnji BiH i Irana

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Islamske Republike Iran u BiH Mohmmada Rezu Morsheda Zadeha.

Bila je ovo prilika za osvrt na razvoj političkih i ekonomskih odnosa između Irana i Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na rezultate ekonomske saradnje u posljednje dvije godine, koje karakteriziraju određeni pomaci, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ambasador Zadeh to je ilustrirao sve većim prisustvom bh. kompanija u Iraku, od kojih neke trenutno implementiraju više projekata u oblasti naftne industrije, kao i građevinarstva, te za iduću sedmicu najavio posjetu BiH delegacije svoje zemlje iz oblasti automobilske industrije.

Izražavajući zadovoljstvo što je do stvaranja preduvjeta za intenziviranje ekonomske saradnje sa našom zemljom došlo upravo tokom njegovog mandata na funkciji ambasadora u BiH, Zadeh je i ovom prilikom ponovio poziv svoje vlade da premijer Branković u što skorije vrijeme posjeti Iran.

Zahvaljujući na uspješnoj saradnji sa Vladom Federacije BiH, premijer Branković je iranskog ambasadora upoznao sa potrebom iznalaženja sistemskih mjera i mogućnosti podizanja poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH, za šta, što se tiče obradivih površina i potrebne radne snage, postoje velike mogućnosti koje bi se, uz mala ulaganja, mogle značajnije iskoristiti.

U tom pogledu korisna su iskustva Irana, budući da je ova zemlja iz stanja potpune ovisnosti od uvoza, posljednjih godina postala značajan izvoznik pšenice.