{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković - Gregorian: Od Federacije načiniti veliko gradilište

F
20.8.2007. u 17:38
0
0
Branković - Gregorian: Od Federacije načiniti veliko gradilište
0
Branković - Gregorian: Od Federacije načiniti veliko gradilište
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i prvi zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajedice u BiH Raffi Gregorian danas su, u sjedištu Federalne vlade, razgovarali o širokom spektru pitanja, osobito onih koji se odnose na provedbu projekata i politika predviđenih Mandatnim programom Vlade FBiH.
Premijer je istaknuo namjeru Federalne vlada da rješava suštinske probleme, pri tome ne zaobilazeći ni one svakodnevne, ilustrirajući to aktualnim stanjem na tržištu žitarica.

- Cijena hljeba jeste bitna, ali je bitnije pitanje zašto se od naših 400.000 hektara obradivih površina pod poljoprivrednim kulturama nalazi samo pet do deset posto. Ako to pitanje bude riješeno, onda će cijene, pa i hljeba, biti drugorazredno pitanje - kazao je Branković.

Visokog dužnosnika OHR-a premijer Branković je upoznao i s potrebom iznalaženja takvih rješenja po kojima bi svaki građanin FBiH, bez obzira na mjesto življenja, imao pravo na isti kvalitet zdravstvene zaštite.

Premijer je govorio i o aktivnostima kada je u pitanju donošenje jedinstvenog zakona iz oblasti braniteljskih prava i uspostavi jedinstvenog fonda, te stvaranju središnje baze podataka za sve primatelje socijalnih naknada u FBiH.

- Na taj način bi bilo onemogućeno da jedna osoba prima naknadu po dva ili tri osnova, a naknade bi bile ujednačene - pojasnio je premijer.

Prema riječima premijera, Vlada FBiH, kroz realizaciju vlastitih projekata, želi od Federacije BiH načiniti veliko gradilište, što će donijeti nova radna mjesta i veću socijalnu sigurnost građana.

Tokom današnjih razgovora najavljeno je donošenje novog federalnog zakona iz oblasti cestovne infrastrukture, čiji je cilj ujedinjavanje menadžmenata magistralnih (sada pod ingerencijom FBiH) i regionalnih cesta (pod ingerencijom kantona).

Premijer je govorio i o nakanama i očekivanjima Federalne vlade da članovi nadzornih odbora javnih poduzeća jasno štite interese Federacije BiH kao vlasnika kapitala, a ne, kao što se događa, interese menadžmenta.

Danas je razgovarano i o privatizaciji nekih velikih javnih poduzeća, provedbi odluka Suda za ljudska prava, te stvaranju preduvjeta za bržu registraciju privatnih poduzeća, te još nekim pitanjima, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: