BiH
0

Branković: Brutoplaće, naknade i doprinosi smanjeni za 30 miliona KM

FENA
U ovogodišnjem budžetu Federacije BiH je izvršeno smanjenje brutoplaća i naknada za zaposlenike, saopćeno je danas iz kabineta federalnog premijera dr. Nedžada Brankovića.

Poslije rasprave koja je vođena u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH, Vlada FBiH je usvojila amandman koji je predložio Odbor za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i izvršila izmjene u prijedlogu budžeta FBiH za 2007. godinu.

Kako se navodi u saopćenju, izmjene se odnose na smanjenje brutoplaća, naknada i doprinosa za iznos od 30 miliona KM, tako da je iznos od 194,8 miliona KM na navedenim pozicijama smanjen i sada iznosi 164,8 miliona KM.

Vlada FBiH je, na ovaj način, potvrdila svoje opredjeljenje da je odgovorna prema javnim prihodima i da zna prepoznati očekivanja javnosti.

Ovo smanjenje se direktno odrazilo i na smanjenje projektovanog deficita u Nacrtu budžeta FBiH koji je bio planiran na nivou od 52.965.293 KM. Dakle, smanjenjem 30 miliona na brutoplaćama, naknadama i doprinosima u budžetu FBiH smanjen je i projektovani deficit i on sada iznosi 28.965.293 KM, kaže se u saopćenju iz Kabineta federalnog premijera.

Dom naroda Parlamenta FBiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio budžet FBiH za 2007. godinu od 1.435,6 miliona KM, što je za 296 miliona KM, odnosno za 26 posto više od prošlogodišnjeg.