{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branković - Bevanda - Špirić

F
18.9.2007. u 17:40
0
0
Branković - Bevanda - Špirić
0
Branković - Bevanda - Špirić
Pripreme za razgovore sa Svjetskom bankom o strukturiranju novog kreditnog portfolija za BiH, jedna je od tema danas organiziranog radnog sastanka premijera Federacije FBiH Nedžada Brankovića i dopremijera i federalnog ministra finansija Vjekoslava Bevande s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem.
Kako su izjavili sudionici prije početka sastanka u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, cilj je da se usaglasi koordinirana i zajednička strategija svih institucija za razgovore sa Svjetskom bankom o novom kreditnom aranžmanu za naredne četiri godine.

Danas će se razgovarati o tome, kako je rečeno, šta su prioriteti Vlade FBiH i koji će projekti u razgovorima sa Svjetskom bankom biti kandidirani.

-Ovo je jedan novi pristup kada su u pitanju razgovori sa Svjetskom bankom. Potrebno je da se što bolje pripremimo i imamo jedinstven stav, istaknuli su Špirić, Branković i Bevanda.

Naveli su kako je zajednički nastup potrebno usaglasiti prije sastanka Koordinacionog odbora za razgovore sa Svjetskom bankom 25. septembra.

Tema današnjih razgovora je i ispunjavanje zahtjeva iz mape puta neophodnih za napredovanje BiH u procesu stabilizacije i pridruživanju s EU.

Premijer Branković je kazao kako je FBiH svjesna obaveza koje dosad nije izvršila, prije svega usvajanja zakona o RTVFBiH.

Osim ovog pitanja, na sastanku će biti napravljena analiza ispunjavanja i drugih obaveza. Razgovarat će se o carinskoj politici, sporazumu vezanom za jedinstvenu politiku plina u BiH, mogućnostima ratifikacije evropske socijalne povelje, zakonu o internoj reviziji.

-Postoji 26 zahtjeva koje treba ispuniti kako bi bilo ocijenjeno stanje napretka naše zemlje i kako bismo mogli parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kazao je predsjedavajući Špirić.

On i dopremijer i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izrazili su i nužnost donošenja zakona o finskalnom vijeću BiH, što je jedan od spomenutih 26 zahtjeva Evropske komisije.

Rečeno je kako niko ne spori potrebu donošenja ovog zakona, ali treba odrediti njegovog ustavnog predlagača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: