BiH
3

Branko Vlačo osuđen na 13 godina zatvora za ratne zločine u Vogošći

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo je kaznu Branku Vlači osudivši ga na 13 godina zatvora za zločine počinjene na području Vogošće kod Sarajeva.

Vlačo je bio osuđen na 15 godina jer je 1992. učestvovao u napadu Vojske Republike Srpske (VRS) na nesrpsko stanovništvo na području Vogošće, Ilijaša i Centra, te za učešće u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva.

Proglašen je krivim za uspostavljanje logora "Bunker", u kome su zatvoreni civili boravili u nehumanim uslovima, ležeći na betonu i vršeći nuždu u jedno bure smješteno unutar logora.

Prema prvostepenoj presudi izrečenoj prošle godine, zatvorenici su mučeni i prisiljavani na prinudne radove te odvođeni u živi štit, odakle se mnogi nisu vratili.

Na ovu presudu žalbu je uložilo Tužilaštvo BiH, zatraživši kaznu dugotrajnog zatvora za Vlaču, dok je Odbrana tražila da se presuda ukine i ponovno održi suđenje.

Optuženi Vlačo se također obratio Apelacionom vijeću, govoreći da mu je žao svake žrtve i da suosjeća s porodicama koje su izgubile svoje članove.

Apelaciono vijeće nije prihvatilo žalbu Tužilaštva BiH, ali je djelomično uvažilo žalbu Odbrane optuženog Vlače i smanjilo mu izrečenu kaznu za dvije godine zatvora.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN Justice Report .