Sud u Vancouver
0

Branko Rogan osumnjičen za torturu zatvorenika u Bileći

SRNA
Pred Federalnim sudom u Vancouveru započet je proces protiv Branka Rogana (49), koji bi mogao ostati bez kanadskog državljanstva zbog optužbi o zločinima počinjenim tokom rata u BiH, prenose kanadski mediji.

Zvaničnici kanadske imigracione službe su naveli da Rogan prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo nije naveo da je bio čuvar u zatvorskoj jedinici 1992. godine.

Ukoliko tužilaštvo dokaže optužbe protiv Rogana, to će biti prvi slučaj povlačenja državljanstva zbog ratnih zločina od okončanja Drugog svjetskog rata.

Jedan od prvih svjedoka protiv Rogana, Ramiz Pervan, koji je doputovao iz Švedske radi svjedočenja, izjavio je u sudu da je proveo 220 dana u zatvorskoj jedinici nedaleko od Bileće, gdje je Rogan navodno bio čuvar.

Prema njegovim riječima, on je vidio Rogana kako sprovodi starijeg čovjeka u ćeliju, odakle su se kasnije začuli krici. On tvrdi da se to ponavljalo sedam dana i da je shvatio, kada je vidio starca, da je dobijao batine.

Na pitanje sutkinje Anne MacTavish da li je apsolutno siguran da je to uradio Branko Rogan, svjedok je odgovorio potvrdno.

Pervan je jedan od četiri svjedoka za koje se tužilaštvo nada da će ubijediti sudiju da je Rogan skrivao svoju prošlost prilikom upućivanja zahtjeva za preseljenje u Kanadu 1994. godine.
Optužbe su se pojavile nakon slučajnog susreta u trgovinskom centru u Vancouveru između Rogana i supruge jednog zatvorenika.

Pokrenut je proces tokom kojeg tužilašto želi da dokaže da je Rogan dobio državljanstvo na osnovu lažnih izjava, ali prije toga moraju da dokažu da je on bio saučesnik u zločinima protiv čovječnosti.

Rogan je odbarao da se sam brani pred sudom. On se do sada nijednom nije pojavio u sudnici.