|

Branko Pudić, optužen za zločin u logoru "Luka", negirao krivicu

Branko Pudić, optužen za zločin u logoru "Luka", negirao krivicu
0
F
FENA
15.2.2012. u 19:05
1
komentara
0

dijeljenja
Branko Pudić, optužen za zločin u logoru "Luka", negirao krivicu
Branko Pudić, optuženi za zločine nad civilima u logoru Luka u Brčkom, negirao je krivicu pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta.
Pudić, bivši policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko i stražar u logoru Luka, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, kojom je optužen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Brčko.
Optužnicom u šest tačaka Pudić se tereti da je svakodnevno vršio mučenja, nečovječna postupanja, nanošenje patnji, povređivanje tjelesnog integriteta i zdravlja civila, te učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenika.

Prema navodima optužnice, Pudić je u dvorištu logora Luka ispitivao jednog zatočenog civila držeći mu oružje na grlu te je policijskom palicom udarao dvije zatočene osobe nanoseći im velike patnje.

U otužnici također stoji da je Pudić prilikom privođenja u logor jednog civila udario drškom pištolja u vrat i da je tokom maja i juna 1992. godine još jednog zatočenika civila u više navrata tukao nogama po cijelom tijelu, te policijskom palicom po glavi.

S obzirom da se optuženi brani sa slobode, Tužilaštvo Brčko Distrikta zatražilo je da mu se odrede mjere osiguranja, i to oduzimanje ličnih dokumenata i putnih isprava, te zabrana izdavanja novih za vrijeme trajanja suđenja.

Ovom prijedlogu se usprotivila odbrana Pudića ističući da se optuženi proteklih godina i za vrijeme istražnih radnji nalazio u Brčkom i da namjerava svoju nevinost dokazati pred sudom, prenosi BIRN Justice - Report.

O ovom prijedlogu, sud će se naknadno očitovati, a potom i zakazati statusnu konferenciju prije početka suđenja.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...