Potvrđeno za Klix.ba
39

Branko Petrić pomjerio sjednicu CIK-a da bi mogao otići na Dodikove instrukcije

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić pomjerio je sjednicu CIK-a BiH kako bi otišao na skup u Istočno Sarajevo, a koji su sazvali funkcioneri SNSD-a Milorad Dodik i Zoran Tegeltija. Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba član CIK-a BiH Suad Arnautović.

Arnautović nam je rekao kako on osuđuje jučerašnji postupak predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branka Petrića, jer je zakon odredio da je CIK BiH nezavisni organ koji izvještaje podnosi samo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

"Ni CIK, a ni predsjednik CIK-a nemaju takvu vrstu obaveze. Šta više, mislim da je štetno po integritet CIK-a da djeluje po uputama pojedinih političara. Samo je Parlamentarna skupština BiH nadležna da svoje ovlasti prenese na CIK, ali i to isključivo putem zakona. CIK radi u složenim pravnim i političkim okolnostima, izborni proces iz 2018. godine još nije okončan, jer predsjednik i potpredsjednici FBiH još nisu izabrani, pa time CIK nije u mogućnost da izvrši svoju obavezu potvrđivanja predsjednika i potpredsjednika FBiH. Pored toga, odluke CIK-a BiH objektivno imaju značaj za ustavno-pravni poredak i procese u državi. Vidjeli smo kakva je bila diskusija u vezi s Uputstvom o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH", kazao je Arnautović.

On je istakao da zbog svih tih stvari postoji nepobitan interes da CIK BiH izgradi i čuva ugled, nezavisnost, nepristrasnost i da ne dopusti da se ti principi ugroze i naruše. Kako kaže, mora postojati i formalna i personalna i kolektivna distanca prema svakoj političkoj stranci u BiH ili ideologiji.

"Članovi CIK-a moraju biti najvišeg moralnog ugleda. Mi u svakom trenutku moramo bit svjesni ovih principa. Mislim da je Branko Petrić odlaskom na taj politički skup nanio štetu ugledu i dostojanstvu CIK-a. Najveća šteta se ogleda u narušavanju povjerenja javnosti u nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost CIK-a. Javnost strogo prati naše aktivnost i svaki postupak koji to može ugroziti šteti, ne samo pojedincu već i CIK-u", kazao je Arnautović.

Arnautovića smo pitali da li su članovi CIK-a bili upoznati o tome da će predsjednik CIK-a otići na politički skup koji je jučer održan u Istočnom Sarajevu na poziv SNSD-ovih funkcionera Milorada Dodika i Zorana Tegeltije.

"Ja sam bio šokiran činjenicom da smo na Kolegiju CIK-a BiH, dan prije, utvrdili dnevni red i zakazali sjednicu za četvrtak u 10 sati. Trebala je da bude održana sjednica, ali je pred kraj vremena sekretarica javila da se sjednica CIK-a i Kolegija pomjera za 12 sati. To je potpuno suprotno Poslovniku CIK-a BiH. Nisam bio obaviješten zbog čega je ta sjednica pomjerena, ali sam kasnije iz medija saznao razlog", rekao je Arnautović.

Na pitanje hoće li na sjednici CIK-a BiH tražiti od Petrića da odgovori na pitanje šta je radio na političkom skupu Arnautović je rekao da je u tom kontekstu važno istaći sistemski važnu stvar koja može biti od koristi u budućnosti. Kako kaže, potrebno je hitno donijeti poseban zakon o CIK-u koji bi sadržavao i kodeks ponašanja člana CIK-a, ali i tekst zakletve.

Suad Arnautović (Foto: D. S./Klix.ba)
Suad Arnautović (Foto: D. S./Klix.ba)

"To bi još jasnije uredilo javno djelovanje članova CIK-a. Mi sada imamo šture odredbe koje propisuju šta ne smiju ili u šta ne mogu bit uključeni članovi CIK-a. Tu je utvrđeno da kandidati za člana CIK-a ne mogu biti uključeni u bilo kakvu stranačku aktivnost. U drugoj odredbi propisuje se da član CIK-a ne može biti imenovana osoba kojoj je izrečena kazna za težu povredu Izbornog zakona BiH ili propisa, a za koju je ta osoba lično odgovorna i to u posljednje četiri godine od dana pravosnažnosti odluke. Mi do sada nismo imali u praksi takve situacije, posebno ako imamo odredbu koja daje imunitet članovima CIK-a za glasanje i donošenje odluke u CIK-u. Hoću reći da se zakon fokusirao na donošenje odluka i rad u samom CIK-u, a nije u široj formi pojasnio zabranjene aktivnost van CIK-a. Iako je potpuno jasno ako se kaže kandidatima da ne mogu biti uključeni u bilo kakve stranačke aktivnosti, da se to podrazumijeva", kazao je Arnautović.

On očekuje da Branko Petrić sam informiše članove CIK-a BiH o učešću na političkom skupu u Istočnom Sarajevu te da objasni svoje postupke. Kako kaže, treba imati na umu da članove CIK-a BiH bira Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i da je na ovom organu najveća odgovornost u vezi s bilo kojim pitanjima.

Ove godine će u BiH biti održani lokalni izbori. Aranutovića smo pitali koliko postupanje predsjednika CIK-a narušava povjerenje bh. građana u izborni proces s obzirom na to da je predsjednik CIK-a učestvovao na skupu na kojem su dijeljene instrukcije o blokadi rada državnih institucija, a bilo je govora i o procesu secesije.

"CIK se, prema zakonu, sastoji od sedam članova: dva iz reda Hrvata, dva iz reda Srba, dva iz reda Bošnkaka i jedan iz reda Ostalih. Naglašavam ovo 'iz reda'. Dakle, sastav CIK-a jeste propisan po etničkom, ali nije po entitetskom principu. Važno je da član CIK-a bude pravnik i izborni stručnjak. Članovi CIK-a nemaju nikakvu obavezu prema entitetima, općinama, gradovima, kantonima, Brčko distriktu BiH ili prema strankama. Bilo koji član koji je prisustvovao tom skupu nema pravo tvrditi da ima neku obavezu jer je imenovan iz entiteta. Članovi se ne imenuju iz entiteta, već imaju etničku pripadnost", rekao je Arnautović.