BiH
11

Branislav Borenović za Klix.ba: Neophodni su prelazna vlada i vanredni izbori

Razgovarala Tanja Čalić
Šef Kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović u intervjuu za Klix.ba govori o aferama koje potresaju RS, o sukobu opozicije i vlasti, ali i o odnosima unutar PDP-a. Borenović smatra da nije isključena ni mogućnost da se imenuje prelazna vlada i raspišu vanredni izbor‎i.

“Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS vidjelo se da SNSD pokazuje svu šizofrenost i autističnost njihovog političkog djelovanja, potpuno odsustvo razuma ‎i normalnog ponašanja, što će tražiti žestok demokratski odgovor, pa i vanparlamentarnu borbu, što znači i neophodnost izlaska na ulicu. Vjerovatno su predloženi zaključci politički okidač koji će dovesti do kraha politike koja je posljednjih deset godina vodila sve političke i finansijske tokove u RS-u i BiH i koja nas je dovela do ekonomskog beznađa i moralnog potonuća. Posebna sjednica je pokazala da su i koalicioni partneri iz vlasti DNS i SP jednako odgovorni za anticivilizacijske stavove izrečene u zaključcima kojima treba sankcionisati i kažnjavati političke neistomišljenike”, kaže Borenović na početku razgovora.

U svom izlaganju tokom skupštinskog zasjedanja rekli ste da imate 151 pitanje o "mini aferama" na koje će SNSD morati dati odgovore. O kojim aferama je riječ i kakve su za sada reakcije iz SNSD-a?

Da, 151 pitanje odnosi se na protivustavno, nezakonito, koruptivno i nepotističko ponašanje vlasti, do afera vezanih za privatizaciju niza firmi. Pomenimo samo RK Bosku, Hidrogradnju Pale, Oslobođenje-Delta, slučaj Čez, Bobar banku, Banku Srpske, Birač, Srpske šume, Grand trade, Nikolu Teslu, dokapitalizacije i kupovine preduzeća Nova Borja, Romanija, Raop, DIV Vlasenica, afere vezane za fiskalne kase, carinjenje tekstila i šećera, trošenja ogromnih sredstava iz grantova na ‎sulude "projekte" koji su služili za pranje novca. Postavili smo i pitanja vezana za likvidaciju Milana Vukelića, smrt Nikole Đurovića, pa i pitanja gdje se nalaze Mile Radišić i Dragan Vučetić. Naveli smo desetak primjera nepotizma ključnih ljudi iz vrha SNSD-a, pa smo ih čak upitali da li je sramotno da SNSD-ov član Predsjedništva završava mandat sa voznim parkom na kojem bi nam i bogate evropske zemlje pozavidjele. Desetine konkretnih pitanja o štetnom djelovanju na nivou BiH, Prudskom sporazumu, lobističkim kućama koje su direktno iz budžeta pojele više od 20 miliona KM, raznim nevladinim organizacijama koje su dobijale po 400.000 KM godišnje da se obračunavaju s opozicijom, vansudskim poravnanjima od 14,5 miliona KM koja su išla preko advokata kako bi se izbjeglo da se dio novca vraća u budžet kroz obaveze po porezima i doprinosima. Vjerovatno su ih brojni argumenti i navodi opozicije činili toliko frustriranim da su mnogi od njih zažalili što su zatražili ovakvu sjednicu, jer isključivo ili u najvećem dijelu oni snose odgovornost za stanje u kojem se nalazimo. Svo to njihovo lažno zaklinjanje je ustvari bio paravan za nezapamćenu pljačku i lopovluk.

Očekujete li da će ikada do kraja biti istražena afera u vezi s audiosnimkom o kupovini poslanika koje je obajvio naš portal?

I to je bilo jedno od taksativno navedenih pitanja koje će dobiti svoj epilog kad-tad. To je najočigledniji primjer političke korupcije koji "legalizuje" svaku drugu korupciju i zato je neophodno da dobije svoj politički epilog što prije.

Kako inače komentarišete ocjenu predsjednika RS-a, koji opoziciju, a pogotovo lidera PDP-a Mladena Ivanića, optužuje za izdajničko djelovanje?

To je najobičnije skretanje pažnje s lopovluka i kriminala, vjerovatno i paničan strah od gubitka vlasti i otvaranja afera, kao i evidentne odgovornosti koju će morati snositi za stanje u kojem se nalazimo. Jasno je da Dodik ima kompleks niže vrijednosti od Ivanića i da uviđa da polako odlazi u političku prošlost pa se ovako besmislenim optuživanjem pokušava održati koji dan ili mjesec više na vlasti.‎

Je li moguće uopšte ovaj sukob opozicije i vlasti u RS-u riješiti razgovorima?

Nakon posljednje sjednice i zaključaka zaboravite na bilo kakve razgovore, ovakvu vlast treba mijenjati svim demokratskim sredstvima. Jedino se možemo dogovoriti da skratimo mandat skupštini, imenujemo prelaznu vladu i raspišemo vanredne izbor‎e u skladu s Ustavom u roku od dva mjeseca. To je moje razmišljanje koje ću iznijeti na sastanku Saveza za promjene, pa ćemo vidjeti šta ćemo odlučiti.

Kakvo gledate na Dodikove najave "referenduma"?

Ono što sam i rekao prije nekoliko mjeseci. To je njegov mehanizam za političku trgovinu, zato to traje toliko dugo i očigledno ne znaju kako iz toga izaći, a pitanje, kao i očigledan odgovor, neće pomoći da se riješimo lošeg rada pravosuđa.‎

Bliži se kongres PDP-a , da li ćete biti kandidat za predsjednika?

Izborni sabor je 28. novembra i on će pokazati snagu ‎PDP-a, na njemu ćemo donijeti odluke kao rezultat jedinstva i potrebe jačanja izbornih i političkih kapaciteta. Tako će, za nešto više od mjesec dana, sve biti poznato.

Kako PDP gleda na promjene vlasti u FBiH i mogući ulazak SBB-a u vlasti?

To je unutrašnje pitanje Federacije BiH u koje se ne želimo miješati.