Forum IDU
34

Branislav Borenović razgovarao sa Mikeom Penceom u Washingtonu

D. Be.
Mike Pence i Branislav Borenović
Mike Pence i Branislav Borenović
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović susreo se danas, u okviru Foruma Međunarodne demokratske unije (IDU) u Washingtonu, sa Majkom Pensom, republikanskim političarem i potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država iz mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Borenović je istakao da je Forum IDU odličan debatni format tokom kojeg se otvaraju mogućnosti brojnih razgovora sa zvaničnicima i parlamentarcima iz cijelog svijeta.

"Naravno, ovo je prilika i za razgovore o našim prostorima i pravcima američke politike prema Republici Srpskoj, BiH i regionu. I sada sam, kao i uvijek, istakao važnost čuvanja dejtonske ustavne strukture u BiH, jedinog mogućeg okvira koji pruža širok prostor za napredak", naveo je Borenović.

Iz Washingtona je poručio kako su jasne nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, konstitutivnost i ravnopravnost Srba, Hrvata i Bošnjaka osnov unutrašnjeg dogovora koje svi moraju da poštuju.

"To je politika koju ću uvijek, na bilo kojoj svjetskoj adresi, zastupati", poručio je Borenović.

IDU (Internacionalna demokratska unija) je najveća organizacija partija centra i desnog centra koja okuplja preko 80 stranaka sa svih kontinenata, uključujući Republikance iz SAD, konzervativce iz Velike Britanije, demokršćane iz Njemacke, a iz BiH su članice PDP i HDZ BiH, iz regiona SNS Srbije, VMRO iz Sj. Makedonije i HDZ iz Hrvatske.