Klix Studio
20

Branislav Borenović: Koruptivnih radnji ne manjka u institucijama, sve je stvar "dogovora"

S. Š.
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović gostovao je u najnovijem izdanju Klix Studija gdje je govorio o najaktuelnijim dešavanjima na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, sa akcentom na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Borenović je u Klix Studio došao sa sa sjednice Komisije za borbu protiv korupcije i kaže da sjednice često znaju biti burne, s obzirom da su i teme o kojima raspravljaju često takve.

Konkretno, otkriva da je na današnjoj sjednici bilo riječi o Institutu za mjeriteljstvo BiH.

"Mi nismo znali da taj institut, odnosno sada direktorica ne odgovara nikome, donosi odluku ko je ovlašten da mjeri gledanost. Imamo mnogo institucija koje su van javnosti, a bave se određenim osjetljivim poslovima u kojima ima mnogo novca i to stvara osnov sumnje da se stvaraju koruptivne radnje", kazao je Borenović.

U kontekstu koruptivnih radnji, Borenović je mišljenja da ih ne manjka u institucijama, ali da je sve stvar dogovora.

"Dok se bavimo temama da li će doći do rata, gdje kao vidimo da se vlast svađa, iza scene se vrlo dobro dogovaraju kada su imenovanja i direktorske pozicije u pitanju. Da li je ikada bio problem oko kupovine automobila? Kako se tada nikada nisu posvađali? Ne čudi me što se krade na izborima, ako se krade i u institucijama", ističe on.

S obzirom da je trenutno najaktuelnija tema, kako u zemlji tako i u regionu, Borenović kaže da je glavni problem taj što se rezolucija pripremala "u tišini", ali dodaje i to da se danas pojam "genocid" umnogome zloupotrebljava.

"Način kako je to rađeno je napravila najveću štetu BiH. Rađeno bez bilo kakvog kompromisa. Ovdje se samo stvara neka zabluda oko tema koje su bespotrebno privukle pažnju. Nema kraja takvim temama. Vlasti RS-a su nekada nešto rekle i nisu stale. Ja ne vidim kraj. Pustite da se ti ljudi smire na tim mjestima gdje su sahranjeni, na obje strane. Imam osjećaj da se ta riječ - genocid - zloupotrebljava. Postala je, nekako, deplasirana, urušena, tako olako se njome barata i izgovara i u jednom i drugom i trećem kontekstu. Nemam pravo da jednu takvu temu zloupotrebljavam", govori Borenović.

Navodi i to da je trebalo prvo "sjesti i dogovoriti se o svemu" jer je, kako je to rekao, mišljenja da žrtvama nikakva satisfakcija nije da se podijeli svijet. Još jednom dodaje da se prave podjele i tenzije, a to nije interes ni jedne države.

Gostujući u Klix Studiju dotakao se i Dodikovog mitinga "Srpska te zove", na koji se nije odazvao, a smatra da je čisti populistički porez. Prokomentarisao je i dolazak Draška Stanivukovića na isti taj miting, njegovog stranačkog kolege, ističući da je to lični njegov stav i stav gradonačelnika Banje Luke.

Također, govorio je i o predstojećim lokalnim izborima ističući kako nema koalicije sa SNSD-om, a uvjeren je da će Stanivuković dobiti dovoljno glasova.

Dotakao se i evropskog puta BiH smatrajući da se sa aktuelnim sastavom i nosiocima vlasti, BiH neće primiti u EU do "2333. godine". O ovim ali i o ostalim temama o kojima je govorio Borenović pogledajte njegovo gostovanje u Klix Studiju direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba.

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.