Lider PDP-a
123

Branislav Borenović: Dodik je u Londonu možda kupovao socijalni mir, ali će dobit suprotno

R. D.
Jedan od lidera opozicije u BiH
Jedan od lidera opozicije u BiH
Mirni razlaz je zajednička priča SDA i SNSD-a koji politički preživljavaju na dizanju nacionalnih tenzija, osnovni je politički stav predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Branislav Borenović

U intervju za portal Klix.ba Borenović govori o politici vladajuće koalicije, sumnjama oko zaduživanja na Londonskoj berzi, Državnoj šestorci, kao i posljednjim odlukama Narodne skupštine RS.

Kako u najkraćem ocjenjujete trenutno stanje u BiH, borbu protiv pandemije, ekonomske prilike te političke blokade kroz stalno mađunacionalno prepucavanje?

To je sve jedno s drugim usko povezano i nalazimo se u jednom začaranom krugu nerada, nečinjenja i javašluka. Vlast u BiH, njihova prudsko-akcizna koalicija SNSD, SDA i HDZ je nesposobna, nezainteresovana, osiona i bezobrazna da bi se ozbiljno bavili nabavkom vakcina, kreiranjem radnih mjesta, opštom stabilnošću i drugim suštinskim problemima. Zato jedni drugima nabacuju nacionalne priče - jedan bi se kao otcjepljivao, drugi mu kao ne da, pa malo zazveckaju i oružjem. A to rade primarno Dodik i Izetbegović, koji su stvarni rat proveli tako što je jedan bio obični švercer cigarama, a drugi se krio u trezoru. Oni sada misle da će dogovorenim nacionalnim pričama skrenuti pažnju sa svih neuspjeha, fijaska oko vakcinacije, zaduživanja, brojnih afera poput pljačke na respiratorima, skandala oko ikone, Biserinih bisera, itd. Ljudima je preko glave njihovih priča i izgovora koje slušaju više od decenije. Neće narod nahraniti i zaposliti još jedna avantura sa navodnim razdruživanjem ili tobožnja odbrana BiH od izmišljenih neprijatelja.

Kako izaći iz sveopće kakofonije u kojoj dominiraju najave razlaza i ratova?

Kao što sam prethodno rekao, samo nekolicini vlastodržaca ta priča ide u korist i, pored ostalih metoda, kao što je npr. kupovina socijalnog mira kroz zaduženja, održava ih na vlasti. Ali su dosadili i Bogu i narodu. Potrebno je ponuditi nove i drugačije politike, koje se bave životnim pitanjima, a ne nekim imaginarnim sukobima. PDP ima svoj Program obnove Republike Srpske, kapitalni dokument koji obuhvata sve teme od suštinskig značaja. Vlast u Republici Srpskoj je u neke svoje prijedloge pokušala ugradila ideje iz Programa obnove, ali nemaju znanje i kapacitete da ih sprovedu. Mi imamo i bavićemo se i ekonomijom, borbom protiv korupcije, demografijom, boljim obrazovnim i zdravstvenim sistemom, većim penzijama... te stvarati sigurnu i stabilnu budućnost.

Na šta će na kraju izaći zaduživanje Republike Srpske na Londonskoj berzi te koliko je to zapravo Dodikova kupovina socijalnog mira do izbora, a koliko nešto drugo?

To je samo jednim dijelom kupovina socijalnog mira, a većim dijelom kupovina izbora i, opravdano sumnjamo, unosan biznis za pojedince. Ovo zaduženje, po sramotnoj i banditskoj kamatnoj stopi od 5,02%, koja je desetak puta viša od stvarne tržišne je možda interes pojedinaca, ali tragedija za ionako istrošenu ekonomiju Republike Srpske. Pet godina ćemo plaćati samo kamatu, a u 6. godini na naplatu stiže glavnica od oko 600 miliona KM. Nemamo odgovor ko su konsultanti koji su na ovom poslu zaradili 8 miliona KM, ko je na diskontnoj proviziju zaradio 7,5 miliona KM, ko će na kamatama zaraditi 130 miliona, da li obveznice kupuju firme iz ofšor zona... Ovo je možda kratkoročno kupovina socijalnog mira, ali dugoročno će biti upravo suprotno.

U kojoj fazi je ideja o formiranju koalicije na nivou BiH sa strankama iz FBiH? Da li je utvrđena neka dinamika i kako bi to zapravo na izborima trebalo izgledati?

Priča o koaliciji je predimenzionirana i pretjerana. To, kako se pokušava predstaviti, nije ni realno, budući da smo iz različitih izbornih jedinica. Međutim, logično je da stranke opozicije i u Republici Srpskoj i FBiH rade, promovišu svoje politike, kao i da razgovaramo na određene teme, ponajprije u Parlamentu BiH. Tu prije svega mislim na novi Izborni zakon i reformu pravosuđa, na šta imamo slične poglede i dodirne tačke.

Kako između partnera u koaliciji pomiriti dijametralno suprotne stavove o ratu devedesetih?

Za početak, ponoviću da koalicija kao takva ne postoji. Teško će ikada u ovoj zemlji biti postignut konsenzus po pitanju građanskog rata, ali skoro 30 godina kasnije imamo mnogo više tema o kojima možemo i trebamo pričati, probleme koje moramo rješavati, a tiču se pitanja ekonomije, demografije, odlaska ljudi, opšte sigurnosti i stabilnosti, kriminala i korupcije, pa u vezi s tim i Izbornog zakona, jer je politička korupcija polazna tačka svake javne korupcije, te naravno efikasnog pravosuđa.

U sedmici iza nas NSRS donijela je dvije odluke oko kojih se digla velika prašina. Koje su polazne pozicije PDP-a?

Ranije se to zvalo referendum, pa kada se SNSD-u nakon godina laži i obmana ta priča izlizala, sada to zovu dijalog o mirnom razdruživanju, a u suštini je obična farsa. Niko više i ne govori o sadržaju i suštini zaključaka koji su sto puta viđeni u skoro istom obliku. Besmisleno je pričati o mogućim sagovornicima, nego je to vjerovatno dogovor SNSD i SDA, kako bi što duže skretali temu sa njihovih katastrofalnih rezultata, jer su vlast na svim nivoima. SNSD i SDA dizanje tenzija drži u političkom životu, kao svađaju se, a zapravo odlično sarađuju, čuvaju i biraju jedni druge. Što se tiče pisma Visokog predstavnika, ta tačka se uopšte nije trebala naći na dnevnom redu i besmisleno je o tome se izjašnjavati, a pogotovo bez prava rasprave. Incko se sad, nakon 5 godina, sjetio da piše pisamca o njemu odjednom spornim poveljama. Narodna skupština ih nije ni dodijelila, nego ad hok odbor koji više ne postoji. Samim tim, pridavati pažnju tim pismima i stavljati ih na dnevni red najstarije i najviše zakonodavne institucije Republike Srpske je na neki način i degradiranje NSRS i zato nismo htjeli ni glasati o tome.