O tome odlučuje sudija
0

Braniocima zbog nepoštivanja suda kazne i do 30.000 KM

Klix.ba
Sud BiH
Sud BiH
Kažnjavanje zbog nepoštivanja suda olako se dešavaju, kažu branioci, smatrajući da velikih kršenja discipline u sudnicama zapravo i nema.

U posljednjih pet mjeseci, tri branioca u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH kažnjena su zbog nepoštivanja suda. Jedna od tih kazni je trenutno pravosnažna i advokat mora platiti 1.500 maraka, prenosi BIRN - Justice Report.

Kažnjen je advokat Duško Tomić, koji brani jednog od osam optuženih za zločin počinjen na području općine Hadžići, jer je prigovorio na ponašanje svjedoka na suđenju. Tomić je tada udaljen iz sudnice.

“Inače sam tada prvi put u životu kažnjen – smatram, nepravedno”, pojašnjava Tomić.

Četiri mjeseca kasnije, u februaru ove godine, Kadrija Kolić, branilac u istom predmetu, kažnjen je također sa 1.500 KM zbog nepoštivanja suda.

“Lično mislim da, što se tiče prakse Suda BiH kod kažnjavanja branilaca, više se radi o nekom subjektivnom odnosu samog predsjednika vijeća, odnosno nesposobnosti predsjednika vijeća da vodi pretrese onako kako predviđa Zakon o krivičnom postupku (ZKP)”, kaže Kolić.

Kolić je ispitivao svjedoka kada mu je Vijeće kazalo da “skrati” pitanja, te da ih postavlja konkretno, na šta je on odgovorio da su mu ta pitanja važna. Nakon toga, Sud mu je naložio da napusti sudnicu.

Ako branilac ometa red u sudnici ili se ne pokorava naredbama suda, prema zakonu, može dobiti novčanu kaznu do 10.000 KM i biti udaljen iz sudnice. Ukoliko branilac i nakon kažnjavanja nastavi narušavati red, sud mu može uskratiti daljnje zastupanje u predmetu, te mu izreći kaznu do 30.000 KM.

Advokati objašnjavaju da visinu novčane kazne za nepoštivanje suda određuje sudija, koji ima diskreciono pravo da odluči o tome.

“To je diskrecija suda. On u momentu odlučuje koji je stepen povrede discipline u sudnici. I on kaže: ‘Ovaj je prekardašio’, pa je to 10.000 maraka”, objašnjava advokat Vlado Adamović.

On je također jedan od branilaca koje je Sud BiH zbog nepoštivanja suda kaznio sa 4.000 KM. Ovu odluku drugostepeno vijeće je, nakon žalbe, ukinulo.

Iako zakon predviđa da sud može kazniti branioca ako ometa red u sudnici ili se ne pokorava odlukama suda, kako kažu branioci, sudije “olako” posežu za kaznama.

Amir Jaganjac, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH), ističe da ima i sudija koji se ponašaju neadekvatno, te da i prema njima treba postojati “sistem mjera” kao i prema advokatima.

“Ima njih koji se ponašaju jako neadekvatno u onome što rade. Ali suština svega toga je da neka sankcija mora da postoji. Ne možete vi sudiji govoriti ružne riječi a da on samo sjedni i klima glavnom”, objašnjava Jaganjac.

Istog mišljenja su i pojedini advokati koji ističu da kažnjavanje branilaca zavisi od sudije koji vodi postupak.

“Svi koji ulaze u sudnicu od profesionalaca, polaze od toga da će poštovati kodeks. Međutim, problem je kada se sudac ne ponaša prema kodeksu. Ko će njega ispraviti? Najčešće branilac ukaže na to, i dobije kaznu”, smatra Adamović.

Adamović, koji je bio i sudija Državnog suda, kaže da se u zadnjih nekoliko godina na ovom sudu nisu desili “eklatantni primjeri kršenja sudske discipline”.

“Kaznio sam u sudnici advokata koji je knjigom pogodio tužioca. To je neprimjereno ponašanje i to se kažnjava. To je remećenje javnog reda i mira”, objašnjava on.

Branioci, kao i tužioci, mogu tražiti izuzeće sudija koji vode predmet ili može biti pokrenut disciplinski postupak pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV).