BiH
1

Branioci najavili žalbe na presudu Stanišiću i Župljaninu

SRNA
Stojan Župljanin i Mićo Stanišić u haškoj sudnici (Foto: AFP)
Stojan Župljanin i Mićo Stanišić u haškoj sudnici (Foto: AFP)
Zastupnici bivših funkcionera MUP-a Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina najavili su žalbe na presude kojima ih je Haški sud osudio na po 22 godine zatvora.

Branioci su zatražili da im se uobičajeni rok od 30 dana za ulaganje žalbe produži na 60 dana, ukazujući na veličinu i složenost presude, kojom su Stanišić i Župljanin osuđeni zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH.

Presuda se sastoji od tri toma i ima gotovo 1.500 stranica, sa oko 11.500 fusnota i detaljno se bavi individualnom krivičnom odgovornošću Stanišića i Župljanina za događaje iz 1992. godine, navodi se u podnesku.

Stanišić je u vrijeme za koje ga tereti optužnica bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci.

Advokati ukazuju da ni Stanišić ni Župljanin ne govore engleski, pa se na prevod čeka bar godinu dana, što će otežati konsultacije sa optuženima.

U podnesku se navodi da se sa zahtjevom za produženje roka za predaju žalbe saglasilo i tužilaštvo, koje smatra da je rok od 60 dana "razuman u ovom predmetu".

Pretresno vijeće Haškog tribunala osudilo je 27. marta Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora za zločine nad nesrpskim civilima u više opština u BiH, od aprila do decembra 1992. godine.