I dalje slobodan građanin
0

Branimir Glavaš legalno dobio bh. državljanstvo

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Odbjegli hrvatski general Branimir Glavaš podnio je 8. maja zahtjev za izdavanje lične karte u općini Ljubuški, saopšteno je iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

Glavaš je već ranije podnio zahtjev za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih, a sad i za ličnu kartu BiH. Priložio je sve potrebne dokumente.

Na osnovu ove saglasnosti, kako je saopšteno, kantonalni MUP je rješenje o naknadnom upisu u Matičnu knjigu rođenih dostavio Matičnoj kancelariji Ljubuški na dalje postupanje, odnosno da izvrši upis.

Na teritoriji cijele BiH Branimir Glavaš je slobodan čovjek pošto za njim ne postoji potjernica, tako da se može slobodno kretati.

On je podnio zahtjev za bh. državljanstvom istog dana kada je pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima.

Hrvatskom Saboru dostavljen je zahtjev da se Glavašu ukine imunitet, a Mandatno-imunitetska komisija danas bi o tome trebala raspravljati.

Pripadnici MUP-a Hrvatske ne mogu preduzimati nikakve mjere i aktivnosti, niti imaju pravni osnov za ograničavanje slobode Glavaševog kretanja jer mu poslanički imunitet još nije ukinut.

Roditelji generala porijeklom su iz Drinovaca kod Gruda.