Slobodan građanin BiH
0

Branimir Glavaš kreće u politički angažman

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Branimir Glavaš se planira baviti politikom, a to je još jednom potvrdio za 'Dnevni list'. Naime, Sud BiH je u drugostepenom postupku samo potvrdio prvostepenu odluku, odnosno odbio molbu pravosudnih tijela Republike Hrvatske za izručenje Branimira Glavaša koji je nakon okončanja postupka istakao da je BiH država koja ima perspektivu i u kojoj postoji simbioza politike i pravosuđa.

“Osjećam se kao slobodan i ravnopravan državljanin moje države BiH koja daje široke mogućnosti za moj budući rad i javno i političko djelovanje u ovim okolnostima. Očekivati je da ću sada punim plućima krenuti u javno i političko djelovanje”, rekao je Glavaš za Dnevni list.

Podsjećamo, Branimir Glavaš je u Republici Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. i 1992. godine, nad osiječkim Srbima.

Glavaš je izbjegao u Bosnu i Hercegovinu, a s obzirom da između BiH i Republike Hrvatske ne postoji ugovor o međusobnom izručivanju, on nije isporučen Hrvatskoj uprkos molbama hrvatskih pravosudnih organa.

I prije odluke drugostepenog suda cijeli spis bio je na razmatranju u Tužiteljstvu BiH, koje je također potvrdilo prvostepeno rješenje uz obrazloženje da za Glavaševo izručenje nisu ispunjeni zakonski uvjeti, jer je državljanin BiH.

Sudsko vijeće je na kraju donijelo odluku kojom se definitivno odbija Gavaševo izručenje Hrvatskoj, čime će on i dalje moći uživati na slobodi u BiH, ali i baviti se politikom.

Kako piše Dnevni list Branimir Glavaš je svoj politički angažman među Hrvatima u BiH nagovijestio još prije mjesec dana, kada je nakon sjednice HDSSB-a u Tomislavgradu izrazio nezadovoljstvo položajem hrvatskoga naroda u BiH, ali i, kako je rekao, maćehinskim odnosom Hrvatske kao matične države prema njima.