{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Branilac Gojka Jankovića u srijedu će izložiti završne argumente

B
13.2.2007. u 22:06
0
0
Branilac Gojka Jankovića u srijedu će izložiti završne argumente
0
Branilac Gojka Jankovića u srijedu će izložiti završne argumente
Odbrana Gojka Jankovića, optuženog za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. i 1993. godine nad civilima sa područja općine Foča, u srijedu će izložiti završne riječi.
Odbrana negira navode Tužilaštva BiH prema kojima je Janković u periodu od aprila do juna 1992. godine komandovao paravojnom grupom koja je djelovala zajedno sa Vojskom Republike Srpske na području Foče.

U ovom periodu, navodi se u optužnici, grupa Gojka Jankovića učestvovala je nizu napada na sela u okolini Foči prilikom čega su mnogi civili ubijeni, protjerani, a žene odvođene u objekte u kojima su izložene grupnom ili pojedinačnom silovanju.

U optužnici se navode i zločini koje je Janković navodno počinio u julu i oktobru 1992. godine. Svjedoci odbrane su u toku dokaznog postupka negirali ove navode pružajući alibi Gojku Jankoviću za datume koji se navode u optužnici.

Odbrana negira i da je Janković silovao djevojčice i djevojke, ili podstrekavao druge na silovanje, što tvrdi Tužilaštvo.

U svojim završnim riječima Tužilaštvo je navelo kako su svjedoci Odbrane u toku dokaznog postupka «lagali», te da su pripremali i usklađivali izjave prije pojavljivanja u sudnici. Tužilac Philip Alcock je tražio da Sud izrekne kaznu u trajanju od najmanje 30 godine.

Prvobitna optužnica protiv Gojka Jankovića je podignuta pred Tribunalom u Hagu koji je raspisao i potjernicu za njim. Janković se nekoliko godina krio, da bi se dobrovoljno predao u aprilu 2005. godine.

U novembru iste godine Tribunal je cijeli slučaj prebacio na Sud Bosne i Hercegovine koji je prihvatio optužnicu u februaru 2006., a suđenje je počelo 21. aprila.

Presuda Gojku Jankoviću će biti izrečena u petak 16. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: