Odluka Suda BiH
1

Brane Planojević oslobođen od optužbe da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni pretres u predmetu Brane Planojević okončan je danas u Sudu Bosne i Hercegovine, a optuženi je oslobođen od optužbe da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

"Brane Planojević je oslobođen od optužbe da je za vrijeme oružanog sukoba i rata u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, u periodu od aprila 1992. do decembra 1995. godine, u zatočeničkom centru 'Rasadnik', na teritoriji opštine Rogatica, gdje su bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti i ratni zarobljenici, kao pripadnik Vojske Republike Srpske VP 7084 Rogatica, u svojstvu stražara, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava", stoji u saopćenju iz Suda BiH.

Navodi se da je optuženi na osnovu člana 189. stav 1. ZKP BiH oslobođen obaveze da nadoknadi troškove krivičnog postupka i paušala koji u cjelini padaju na teret budžetskih sredstava Suda.

"Na osnovu člana 198. stav 3. ZKP BiH oštećeni su sa imovinsko pravnim zahtjevom upućeni na parnični postupak. Sud je takođe donio rješenje kojim su prema optuženom Brani Planojeviću ukinute mjere zabrane", navodi se u saopćenju.