|

Brammertz u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti UN-a

Brammertz u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti UN-a
0
F
FENA
6.12.2010. u 05:42
0
komentara
0

dijeljenja
Brammertz u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti UN-a
Predsjednik i glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY), Patrick Robinson i Serge Brammertz u ponedjeljak će Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija podnijeti redovne polugodišnje izvještaje o provedbi strategije dovršetka rada suda, u kojima će ocijeniti i suradnju država regije sa sudom.
Brammertz je 17. novembra Vijeću sigurnosti podnio pisani izvještaj, u kojem je pozdravio napore hrvatskih vlasti u provedbi istrage o nestalim topničkim dnevnicima iz operacije Oluja, posebno ističući "važne nove smjerove istrage".

Ujedno je ocijenio da u istrazi ima "nedosljednosti i neriješenih pitanja", te da u zadnjih pola godine Tužiteljstvo nije dobilo nijedan traženi dokument ili informaciju o tome gdje bi se dokumenti mogli nalaziti.

Brammertz u izvještaju napominje da je Raspravno vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač 26. jula 2010. odbilo naložiti Hrvatskoj da preda tražene dokumente zbog neizvjesnosti oko toga gdje bi se mogli nalaziti, ali dodaje kako je Raspravno vijeće istodobno ukazalo na obvezu Hrvatske da surađuje s Tužiteljstvom vezano za te dokumente.

Pravosuđe i temeljna prava

U proteklih šest mjeseci, Tužiteljstvo je primilo tri izvještaja Radne skupine o nastavku administrativne istrage o nestanku topničkih dnevnika, navodi Brammertz te ističe kako je "Radna skupina počela ispitivati važne nove smjerove u istrazi".

"Nijedan od traženih vojnih dokumenata nije predan Tužiteljstvu i nikakva informacija nije dana o tome gdje bi se oni mogli nalaziti, u razdoblju na koje se odnosi izvještaj", naveo je Brammertz, te pozvao hrvatske vlasti da nastave administrativnu istragu i u cijelosti
razjasne nestanak dokumenata.

Prilikom ranijih podnošenja usmenih izvještaja Vijeću sigurnosti Brammertz bio obično iznio sažetak pisanog izvještaja, uz dodatnu ocjenu novih momenata u suradnji ako su se u međuvremenu dogodili, pa se to očekuje i u ponedjeljak.

Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je prije desetak dana tokom posjete Zagrebu da je suradnja Hrvatske s Haškim sudom (ICTY) jedna od glavnih zadaća u ispunjenju mjerila za zatvaranje ključnog 23. poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, u završnici hrvatskih pregovora s Evropskom unijom.

Dobra volja hrvatskih vlasti

"Važan će biti izvještaj glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, jer je suradnja s ICTY-em jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23", rekao je Fuele. Dodao je, međutim, kako Evropska komisija ne sumnja u dobru volju hrvatskih vlasti da nastave s naporima kako bi suradnja s ICTY-em bila "potpuna".

Brammertz bi sljedeći izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a trebalo da podnese u junu 2011., kada se očekuje zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.