BiH
0

Brammertz: Strategija za ratne zločine u BiH se sporo provodi

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Veoma sam zadovoljan nivoom saradnje Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Tribunala i podrškom koju jedni drugima pružamo. Međutim, željeli bismo vidjeti dodatni napredak u istragama i krivičnom gonjenju predmeta druge kategorije koje smo prenijeli Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Glavni izazov s kojim se Tužilaštvo i sudovi Bosne i Hercegovine još uvijek susreću je sporo provođenje nacionalne strategije za ratne zločine. Mi ćemo i dalje pružati podršku kolegama u vezi s tim izazovom, izjavio je za Fenu glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz, uoči dolaska u Sarajevo.

Odgovarajući na pitanje o čemu će razgovarati s predstavnicima pravosudnih organa i državnog vrha u BiH, Brammertz je rekao kako je povod njegovom dolasku priprema izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a i razgovar o tekućim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Pitanja o kojima redovno razgovaram s vlastima su saradnja Tribunala i bh. vlasti, status predmeta koji su u toku pred Tribunalom i podrška predmetima za ratne zločine koji se vode pred nacionalnim sudovima. Sastat ću se i s udruženjima žrtava u Bosni i Hercegovini", rekao je tužilac Brammertz.

Kaže da će Izvještaj podnijeti-uputiti u maju, a u junu bi trebao da govori pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz boravit će u Sarajevu od 15. do 17. aprila. Imat će sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, s predstavnicima Tužilaštva BiH, predstavnicima udruženja žrtava rata i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.