|

Brammertz se u Tužilaštvu BiH naročito raspitivao o predmetima ratnih zločina s A liste

Brammertz se u Tužilaštvu BiH naročito raspitivao o predmetima ratnih zločina s A liste
6
S. H.
30.10.2019. u 22:32
17
komentara
6

dijeljenja
Brammertz se u Tužilaštvu BiH naročito raspitivao o predmetima ratnih zločina s A liste Foto: D. Ć./Klix.ba
Glavni tužitelje Međunarodnog rezidualnog mehanizma Serge Brammertz već nekoliko dana boravi u našoj zemlji, a tokom posjete Tužilaštvu BiH, kako saznajemo glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić je ispitivao o predmetima s A liste ratnih zločina, koji su iz Haga proslijeđeni državnom tužilaštvu BiH.
Naime, radi se o 850 predmeta o kojima s ene zna mnogo, odnosno porodice žrtava ne znaju u kojoj su fazi ti predmeti. Da li je neka optužnica podignuta, ko je procesuiran i slično.

Postoje informacije da je su pokrenuti postupci za 560 osoba iz kategorije A, ali se ne zna u kojoj su fazi, niti o kome se radi. Haški tribunal definisao te predmete i dao pravosuđu BiH još 2004. godine na daljnje postupanje.

U međuvremenu Vijeće ministara treba usvojiti Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koju u prvom glasanju nisu podržali ministri iz SDA zbog sumnje da se tom strategijom žele isključiti predmeti s A liste.

Stoga je, saznajemo od pouzdanog izvora Brammertz naročito želio saznati šta je Tužilaštvo BiH do sada uradilo po tom pitanju, ali nije dobio zadovoljavajuće odgovore.

Pitanje osumnjičenih za ratne zločine još će dugo ostati tema rasprava i interesovanja, s obzirom da se procjenjuje da je u neriješenim predmetima ratnih zločina više od 5.000 potencijalnih osumnjičenika.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...