BiH
0

Brammertz se susreo s predstavnicima udruženja žrtava rata u BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini susreo se danas u Sarajevu s predstavnicima udruženja žrtava rata i triju asocijacija logoraša.

Prema onome što su sudionici u izjavama datim nakon ovih odvojenih susreta istaknuli, posebna pažnja posvećena je pitanju izrade strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

Pitanje utvrđivanja strategije potcrtali su predsjednica Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

U tom kontekstu, zatraženo je da se na izradi spomenute strategije angažiraju eksperti Haškog tribunala (ICTY) da bi se prevazišao zastoj i svojevrsna konfuzija na tom planu, nakon što su postale aktuelne njene dvije verzije -Tužilaštva BiH i predsjednice Suda BiH.

Istovremeno, aktuelizirano je pitanje procesuiranja predmeta s liste s oznakom "A" koja je iz Haaga proslijeđena Tužiteljstvu BiH, te otkrivanja sadržaja određenih dokumenata koji su u posjedu ICTY-a, a koji bi mogli biti od koristi za procesuiranje predmeta pred sudovima u BiH.

Predsjednik Saveza logoraša RS-a Branimir Dukić zatražio je da se utvrdi šta je s procesuiranjem određenog broja predmeta koji su u oktobru 2004. vraćeni iz Haaga u Sud BiH.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša domovinsikog rata Mirko Zelenika izrazio je neslaganje s presudom, odnosno visinom sankcije izrečene generalu Rasimu Deliću, potcrtavajući njegovu odgovornost.

Predsjednica Organizacije porodica šehida zarobljenih i nestalih općine Kotor-Varoš Munevera Avdić istaknula je pitanje u vezi s procesuiranjem odgovornih za nestanak Bošnjaka i Hrvata s područja ove općine.

U razgovoru s predstavnicima logoraša došla su do izražaja razmimoilaženja i neslaganja o pitanju karaktera rata u BiH.

Razgovarano je o proširenju optužnice protiv Radovana Karadžića, te o važnosti hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz istaknuo je spremnost da u sklopu vlastitih ovlasti maksimalno podrži nastojanja žrtava rata, odnosno da se angažira na stvaranju pretpostavki za što efikasnije procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine počinjene u BiH.