U sarajevskoj Vijećnici
14

Brammertz: Počinitelji zločina su i dalje u obližnjim zemljama, potreban je sporazum o izručenju

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz sastao se danas s predstavnicima Gradske uprave Sarajeva uoči podnošenja izvještaja o našoj zemlji Vijeću sigurnosti UN-a u decembru.

Kako je rekao, izvještaj je baziran na tri ključne stvari - nacionalno procesuiranje predmeta ratnih zločina, regionalnu saradnju i pitanje nestalih.

"Svi znamo da nacionalna strategija za rješavanje predmeta još nije usvojena i da postoji stotine slučajeva koji se moraju procesuirati. Okončanjem rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu jugoslaviju glavna odgovornost leži na nacionalnim organima vlasti. Nastavljamo odličnu saradnju s glavnom tužiteljicom. Još uvijek imamo tužitelja za vezu iz sarajevskog ureda u Hagu i prenosimo hiljade stranica transkripata i zapisa o slučajevima", kazao je Brammertz.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, istakao je da se počinitelji zločina i dalje nalaze u obližnjim zemljama i da je bez sporazuma o izručenju vrlo teško raditi. Naglasio je kako jedan od prioriteta njihove agende predstavlja pitanje nestalih osoba.

"Svrha moje posjete danas je razgovor s učenicima više srednjih škola. Nakon što sam se susreo s tužiteljima i sudijama, mislim da je ovo dobra prilika da porazgovaram s novom generacijom koja je budućnost i drago mi je da pokazuju interes za politiku, pravdu i da žele pomoći ovoj zemlji da ide naprijed", rekao je Brammertz.

Dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić kazao je da je ovo 27. posjeta Gradskoj upravi, ali prva u Vijećnici.

"Grad Sarajevo veoma cijeni to što je uradio Haški tribunal, a posebno doprinos koji je dao Brammertz, što može stati u tri riječi - istina, pravda i pomirenje. To je najteži posao i problem u rješavanju konflikata. Grad Sarajevo to razumije i građani Sarajeva imaju 1.432 razloga da podržavaju njegovanje jedne mirovne kulture. Nadam se da će to utjecati na cijelu zemlju i region te da na ovom prostoru više neće biti rata", kazao je Trivić.

Brammertzu će danas biti uručena i zahvalnica Grada Sarajeva za njegov dosadašnji doprinos.