{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brammertz: Očekujem da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena ove godine

F
12.5.2015. u 20:22
5
84
Brammertz: Očekujem da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena ove godine
5
Ako BiH želi ići naprijed, onda svi oni koji su počinili zločine moraju odgovarati za svoja nedjela - izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz koji boravi u redovnoj posjeti BiH prije podnošenja Izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a.
Foto: FENA
Foto: FENA
"Državni sudovi trebaju nastaviti s postupcima i nakon što haški tribunal zatvori vrata, jer sada vidimo koliko je ustvari to važno", rekao je Brammertz za Fenu.

Brammertz se danas sastao s članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima EU, a sutra će održati sastanak s predstavnicima Tužilaštva i Suda BiH.

"Sutra ću se sastati s glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem s kojim ću razgovarati o glavnim predmetima koji su iz mog ureda prebačeni u BiH između 2008. i 2010. godine", kazao je Brammertz.

Ističe da je u prošlom Izvještaju koji je predao Vijeću sigurnosti UN-a navedeno da postoji određen broj bitnih zaostataka u vezi s određenim brojem predmeta s čime nije bio zadovoljan te da će to biti jedna od sutrašnjih tema.

Govoreći o radu Haškog tribunala, Brammertz smatra da će ovaj sud okončati svoj rad nakon završetka predmeta Jadranko Prlić, a očekuje da bi to moglo biti 2017. godine.

Naglasio je da Haški tribunal trenutno radi na posljednjim predmetima u ovom sudu te očekuje da će presuda Radovanu Karadžiću biti izrečena ove godine. Također je kazao da Ratku Mladiću suđenje još traje te da će ove godine završiti s tim dijelom sudskog postupka.

"Ukoliko bude žalbi u tim predmetima, onda se Haški tribunal neće baviti njima, već tzv. rezidualni mehanizam", kazao je.

Komentirajući nezadovoljstvo udruženja žrtava radom ovog suda, Brammertz je ustvrdio da sve ove organizacije imaju vrlo visoka očekivanja te "da su potpuno upravu, jer žele vidjeti da se udovoljilo pravdi".

"Prošlo je 20 godina nakon Srebrenice i mnogi počinitelji nisu krivično gonjeni ili osuđeni. Sutra planiram održati sastanak s predstavnicima organizacija žrtava i očekujem otvorenu raspravu o tome gdje smo i šta će biti s preostalim predmetima", istakao je on.

Podvlači da, ukoliko postoji jedna grupa u društvu koja ima takva očekivanja, onda su to organizacije žrtava i žrtve, jer je upravo zbog njih uspostavljen Haški tribunal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: