Tužilaštvo BiH
0

Brammertz i Tadić sa žrtavama, predstavljena strategija rada na predmetima ratnih zločina

Klix.ba
Nekoliko desetina predstavnika udruženja žrtava svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, imali su priliku izravno se sastati sa glavnim tužiteljima i informirati o aktuelnostima u vezi rada na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić i glavni tužitelj pri MKSJ/MMKS Serge Brammertz sastali su se sa predstavnicima udruženja žrtava svih nacionalnosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

"Tužilaštvo BiH i tužiteljstvo pri MKSJ, otvoreni su za suradnju sa obiteljima žrtava, u otvorenom razgovoru i izravnom susretu, kao prema posebno osjetljivoj kategoriji stanovnika i građana BiH, na čije obitelji su počinjeni ratni zločini ostavili teške i neizbrisive posljedice", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da su predstavnici žrtava mogli dužnosnicima tužilašva prenijeti poruke iz svojih lokalnih zajednica, koje su se najčešće odnosile na potrebe za procesuiranje pojedinaca odgovornih za počinjene zločine, kao i ukazati na potrebu provođenja aktivnosti na traženju i identifikaciji nestalih.

"Na sastanku je sudjelovalo više tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, koji rade na predmetima koji se odnose na određena područja, kako bi mogli dati odgovore na konkretna pitanja predstavnika udruga žrtava", stoji u saopćenju.

Ističu da je tužiteljica Tadić predstavnike žrtava upoznala sa radom Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina, kao i na aktivnostima izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u koje je uključeno Tužilaštvo BiH, te drugim aktivnostima koje se provode, kako bi se stvorili uvjeti za što brži rad na predmetima ratnih zločina u narednom periodu.

"Osim sastanka sa predstavnicima populacije žrtava, održan je i radni sastanak v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i glavnog tužitelja MKSJ Sergea Brammertza, na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima vezanim za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kako u BiH tako i u regionu, te prevazilaženju poteškoća u procesuiranju koje se pojavljuju u praksi", zaključeno je u saopćenju.