Sastanak u Sarajevu
0

Brammertz: BiH u potpunosti sarađuje sa Tribunalom

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine Sergea Brammertza.

Na sastanku je razgovarano o Bosni i Hercegovini, koja se nalazi na putu evroatlanskih integracija i, s tim u vezi, o saradnji BiH sa UN Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine na području ex Jugoslavije(UN MKSJ). Ocijenjeno je da postoji puna saradnja između svih zvaničnih institucija BiH sa Haškim tribunalom.

Brammertz je takođe istakao da se svi zahtjevi Haškog tribunala prema zvaničnim institucijama BiH relativno brzo rješavaju i iskazao uvjerenje da će se takva praksa nastaviti i ubuduće.

Glavni tužilac je istakao da je početak suđenja Radovanu Karadžiću važan događaj, kao i prioritet u radu Tužilaštva, privođenje dva preostala bjegunca, Mladića i Hadžića pred lice pravde.

U toku sastanka razmatrana je i mogućnost produženja mandata stranih sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini. Posjeta glavnog tužioca Haškog tribunala Sarajevu je organizovana uoči pripreme redovnog polugodišnjeg izvještaja Savjetu bezbjednosti UN,čije podnošenje je planirano u decembru mjesecu, a kojom prilikom će Brammertz izvijestiti o saradnji Bosne i Hercegovine i drugih država regiona, kao i o primjeni završne strategije o radu Tribunala.

Na kraju sastanka Brammertz je članovima Predsjedništva BiH čestitao na ulasku u Vijeće sigurnosti UN i izrazio uvjerenje da će BiH i na tom nivou podržavati rad Tribunala.